Wapenstilstand afgekondigd in staalfabriek Marioepol om burgers te evacueren

© Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik

360 Magazine

| Amsterdam | 06 mei 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Infantino: FIFA heeft arbeidsmigranten WK Qatar ‘waardigheid en trots’ gegeven

» Colombia: drugshandelaar Otoniel aan Verenigde Staten uitgeleverd

Russisch staakt-het-vuren voor evacuatie staalfabriek

Rusland heeft verklaard dat het vanaf donderdag 5 mei een staakt-het-vuren zal afkondigen om meer evacuaties van burgers uit de staalfabriek Azovstal mogelijk te maken, aldus The BBC. De staalfabriek Azovstal in Marioepol vormt het laatste bastion van Oekraïens verzet in de strategische havenstad.

Het Russische leger heeft aangekondigd dat de routes uit de centrale open zullen zijn van 8 tot 18 uur Moskouse tijd op 5, 6, en 7 mei. Gedurende deze tijd zullen de Russische strijdkrachten hun activiteiten staken en eenheden terugtrekken tot op veilige afstand, aldus een verklaring van het ministerie van woensdagavond 4 mei.

‘Ik ben trots op mijn soldaten die bovenmenselijke inspanningen leveren om de vijandelijke druk in te dammen’

Maar volgens de commandant van het Azov-regiment, die door de BBC werd geciteerd omdat hij niet in staat was de informatie te verifiëren, gingen de gevechten woensdagavond gewoon door. In een korte videoboodschap, geplaatst op Telegram, zei Azov-commandant Denis Prokopenko: ‘Ik ben trots op mijn soldaten die bovenmenselijke inspanningen leveren om de vijandelijke druk te doen afnemen… De situatie is uiterst precair.’

Ondertussen blijkt uit nieuwe analyses dat maar liefst zeshonderd mensen zijn omgekomen toen Rusland in maart een theater in Marioepol bombardeerde. De aanval zou het grootste verlies aan mensenlevens hebben veroorzaakt sinds het begin van de invasie.

Lees ook:

Recent verschenen