Waterstress

London Review of Books

| Londen | Rosa Lyster | 02 september 2020

In de Mexicaanse hoofdstad zijn veel inwoners afhankelijk van las pipas: de tankwagens die bepaalde wijken van water voorzien. In het regenseizoen valt het water met bakken uit de hemel. Schaars is het niet, meer een probleem van watermanagement, infrastructuur en ongelijkheid. Emblematisch, volgens de Zuid-Afrikaanse essayist Rosa Lyster, voor veel metropolen in de wereld.

Op de een na laatste dag van vorig jaar nam ik een vliegtuig naar Mexico. Na vier uur vliegen kregen we te horen dat we een noodlanding moesten maken in Houston. De captain had kort na vertrek uit New York een olielek opgemerkt. De stewardess deed haar aankondiging eerst in het Engels, vervolgens in het Spaans en vertelde ons dat we niet moesten schrikken als we tijdens de landing veel brandweerwagens bij de baan zagen staan: die stonden ons op te wachten. Aan de ene kant vroeg ik me af waarom zij dacht dat die uitleg ook maar iemand zou geruststellen. Aan de andere kant was ik zo bang dat mijn tanden er pijn van deden.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid