Weduwe van vermoorde Chileense volkszanger Victor Jara overleden

© Ginette Riquelme / AFP

La Tercera

| Santiago | Boris van der Spek | 14 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Britse premier Sunak herschikt kabinet, oud-premier Cameron keert terug

» Burgerbeweging VS klaagt Biden aan om rol in oorlog Israël

Joan Jara zette zich haar leven lang in voor mensenrechten

De Britse danseres, choreograaf en mensenrechtenactivist Joan Jara, weduwe van de overleden Chileense volkszanger Víctor Jara, is maandag op 96-jarige leeftijd overleden, zo schrijf La Tercera. Joan Jara werd na de dictatuur van Augusto Pinochet een symbool van verzet door haar niet aflatende streven naar gerechtigheid voor haar man, die in de eerste dagen na de staatsgreep van 1973 werd gemarteld en vermoord.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar Joan Jara tijdens de dictatuur in ballingschap woonde, speelde ze een cruciale rol in het internationaal aankaarten van de gruwelen die zich in Chili ontvouwden onder het regime van Pinochet. In 2016 was ze een belangrijke getuige in het civiele proces tegen de voormalig Chileense legerofficier Pedro Barrientos, die uiteindelijk werd veroordeeld voor de dood van Víctor Jara.

Op maandag verzamelden zich honderden rouwenden bij het Centro de Danza Espiral, een dansschool die Joan oprichtte met haar eerste man, de Chileense choreograaf Patricio Bunster. De linkse president van Chili, Gabriel Boric, prees haar als ‘een vrouw die een halve eeuw heeft gestreden voor gerechtigheid, die ons een onuitwisbare erfenis nalaat op het gebied van kunst en de verdediging van mensenrechten’.

Lees ook:

Recent verschenen