Burgerbeweging VS klaagt Biden aan om rol in oorlog Israël

© Saul Loeb / AFP

The Intercept

| New York | Boris van der Spek | 14 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Weduwe van vermoorde Chileense volkszanger Victor Jara overleden

» Britse premier Sunak herschikt kabinet, oud-premier Cameron keert terug

Biden zou medeplichtig zijn aan ‘Israëls genocide’ in Gaza

Een burgerrechtengroep in de VS heeft president Joe Biden maandag aangeklaagd. Volgens het Center for Constitutional Rights (CCR) zou Biden internationale en Amerikaanse wetten hebben overtreden door Israël niet te weerhouden van ‘genocide’ op inwoners van Gaza. Dat meldt The Intercept. De federale aanklacht is ingediend door het CCR namens verschillende Palestijnse groepen en individuen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het CCR stelt dat de acties van Israël, zoals massamoorden, het aanvallen van civiele infrastructuur en gedwongen verplaatsen van inwoners, neerkomt op genocide. Volgens de CCR vereist de internationale conventie tegen genocide uit 1948 dat de VS en andere landen hun macht en invloed moeten aanwenden om het moorden te stoppen. Joe Biden en zijn minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, en de minister van Defensie, Lloyd Austin, zouden dat echter niet doen.

Verder wil de beweging de VS verbieden wapens, geld en diplomatieke steun aan Israël te bieden. Mede door hun militaire steun zouden de VS medeplichtig zijn aan wat het CCR genocide noemt.

Lees ook:

Recent verschenen