Westerse landen adviseren burgers Libanon te verlaten

© Atef Safadi / EPA

Financial Times

| Londen | Boris van der Spek | 20 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Voormalig advocaat Trump bekent schuld in rechtszaak verkiezingsfraude

» Mahsa Amini krijgt postuum belangrijke Europese mensenrechtenprijs

Onder meer de VS, het VK en Duitsland waarschuwen burgers

De Amerikaanse, Duitse en Britse ambassades in Beiroet hebben donderdag burgers geadviseerd Libanon te verlaten zolang er nog vluchten ‘beschikbaar zijn’. Dat schrijft The Financial Times. Aanleiding zijn de oplopende spanningen tussen Israël en Hezbollah en de raketbeschietingen over en weer.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De VS en het VK hadden hun burgers eerder al gewaarschuwd om niet naar Libanon te reizen, maar op donderdag adviseerde de VS ‘dat burgers in Libanon maatregelen moesten treffen om het land te verlaten; er zijn momenteel nog commerciële opties beschikbaar’. Een soortgelijke waarschuwing werd afgegeven door de Britse ambassade. ‘Britse onderdanen moeten voorzichtig zijn en gebieden vermijden waar demonstraties kunnen worden gehouden’.

Rami Mortada, de Libanese ambassadeur in het Verenigd Koninkrijk, zei tegen Britse media dat het conflict ‘kan uitgroeien tot een regionaal conflict’. Daarnaast zouden Westerse burgers gevaar kunnen lopen door de groeiende anti-westerse sentimenten in de regio, vanwege de steun van de VS en Europa aan Israël in hun strijd tegen Hamas.

Lees ook:

Recent verschenen