Xiomara Castro: De revanche van links in Honduras

© Luis Acosta / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 30 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Letse cryptofraudeur opgepakt

» India arresteert mensenrechtenactivist uit Kasjmir

Castro wordt volgens de voorlopige uitslag president van Honduras

De linkse presidentskandidaat Xiomara Castro en echtgenoot van voormalig president Manuel Zelaya, die in 2009 bij een coup uit de macht werd gezet, is klaar om de eerste vrouwelijke president van Honduras te worden. Volgens de voorlopige uitslag van de presidentsverkiezingen van zondag (28 november), waarop de helft van de stemmen zijn geteld, heeft zij 20 procentpunt voorsprong op de kandidaat van de regeringspartij, Nasry Asfura, schrijft de Hondurese krant La Prensa.

Gelegen tussen het Nicaragua van Daniel Ortega en het El Salvador van Nayib Bukele bevindt Honduras zich in een situatie die als explosief wordt beschouwd, aldus El País America. Het land is zwaar getroffen door de pandemie, verschillende natuurrampen en kent een hoge werkloosheid, terwijl de campagne voor de algemene verkiezingen (presidents-, parlements- en gemeenteraadsverkiezingen) in het door bendegeweld geteisterde land reeds gekenmerkt is door de moord op drieëntwintig kandidaten.

Gesterkt door de eerste resultaten, eiste Xiomara Castro zelf de overwinning op via Twitter, met de uitroep: ‘We hebben geschiedenis geschreven’, waarna haar aanhangers de straat op gingen om de overwinning te vieren. Castro is ‘een kandidaat die is grootgebracht op straat, in het publieke protest en in demonstraties’, merkt een voormalige minister in de regering Zelaya op die geïnterviewd werd door het linkse Argentijnse dagblad Página 12, ‘Zonder twijfel leverde dit haar de sympathie en steun op van alle politieke en sociale sectoren die zich tegen de staatsgreep hebben verzet.’


In haar programma zegt Xiomara Castro dat zij een democratisch socialistische staat’ wil opbouwen, aldus Página 12. Haar politieke ideologie werd aangevallen door Nasry Asfura, burgemeester van Tegucigalpa, die tijdens de campagne de slogan ‘Ja tegen het vaderland, nee tegen het communisme’ gebruikte, aldus El País America. De voorstellen van Xiomara Castro om abortus te legaliseren en de sociale programma’s uit te breiden, weerspiegelen een verlangen naar radicale verandering in een land dat geteisterd wordt door een sociaaleconomische crisis en verwoest is door twee gewelddadige orkanen in 2020.

Recent verschenen