Als je van mieren leren kan & Meer tips

© Amit Talwar / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 28 januari 2022

Van de solidariteit onder mieren kunnen we nog veel leren, las hoofdredacteur Laura Weeda. De onenightstand is door corona uit de gratie geraakt, maar niet getreurd: ons plezier in seks is gestegen & meer aanraders van de 360-redactie

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Als je van mieren leren kan

Hoewel de kracht en het doorzettingsvermogen van de mier door mensen alom worden bewonderd, hebben de termen ‘mierenhoop’ en ‘mierenstroom’ geen louter positieve associaties: ze worden bijvoorbeeld gebruikt om mensen te omschrijven die niet voor zichzelf denken en klakkeloos de massa volgen.

Maar wat ook nog kan, is wél voor jezelf denken en de massa volgen – zonder dat je daarbij je eigen belang dient. Uit een onderzoek gepubliceerd in het Israëlische Haaretz blijkt dat wanneer mieren moeten kiezen tussen twee nesten – het ene felverlicht en daardoor minder veilig, het ander mooi verscholen –, waarbij slechts een gedeelte van de mieren de mogelijkheid heeft het betere nest te betreden, de andere ook kiezen voor de mindere optie. Met andere woorden: de meerderheid laat een betere optie vallen om de sociale cohesie in stand te houden, aldus de wetenschappers.

Die vorm van solidariteit is bij mensen vaak ver te zoeken. De biologische verschillen tussen beide soorten zijn dan ook erg groot, benadrukken de onderzoekers. En mieren zijn meer afhankelijk van elkaar dan mensen – hoewel je over dat laatste kunt twisten.

Lees ook:


De cd is terug

‘Vorig jaar steeg de cd-verkoop voor het eerst in zeventien jaar. Dat komt vooral door Adele, wiens nieuwe album 898.000 van die glanzende schijfjes verkocht. De laatste keer dat cd’s zo populair waren, waren het Usher, Ashlee Simpson en Hoobastank die goed verkochten. Nu zijn het Adele, BTS en Taylor Swift.’ 

Zo begint Rob Sheffield een heerlijke lofzang op de cd voor het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone, schrijft redacteur IJsbrand van Veelen. Volgens Sheffield maakt de opleving van de cd deel uit van een algehele opleving van fysieke media; vinyl groeide vorig jaar zelfs nog harder. Hoe dan ook, schrijft hij, ‘voor degenen onder ons die van de bescheiden compact disc houden, is het een vraag die de moeite waard is om over na te denken: zien we eindelijk de heropleving van de cd? Waarom worden muziekfans weer verliefd op de gadget die ooit “perfect geluid voor altijd” beloofde?’

Hij erkent dat het een wonderlijk fenomeen is, want ‘compact discs gingen nooit over romantiek – ze gingen over functie. Ze werkten gewoon. Ze waren minder glamoureus dan vinyl, minder cool, minder tactiel, minder sexy, minder magisch. Ze hadden niet de uitstraling waar fans naar hunkeren. Je werd niet per se sentimenteel van je cd’s, zoals van de krassende oude vinylplaten die je aanbad omdat je je levensverhaal geëtst hoorde in de krasjes en het gekraak.’

Maar, schrijft hij, ‘ik heb altijd van cd’s gehouden en ik heb mijn verzameling nooit weggegooid, zelfs niet toen de drager in de jaren 2000 in een afgrond viel. Ik koester alle apparatuur die geluid voortbrengt, van cassettes tot vinyl tot streams. Maar de cd heeft zijn unieke charmes.’

Welke dat volgens hem zijn, lees je hier.

Lees ook:


Corona is een killer voor de onenightstand

‘Veel mensen hielden in prepandemische tijden van onenightstands’, schrijft Zoe Williams in The Guardian. ‘Maar nu niet meer. Hoewel het moeilijk is om de onmiddellijke pandemische effecten te scheiden van de tendensen op lange termijn, is de onenightstand vervangen door ontmoetingen die misschien nog steeds vrijblijvend zijn, maar niet helemaal eenmalig: friends with benefits, of een situationship.’

‘Veel mensen hebben meer tijd gehad om latente verlangens te verkennen’

Nog iets wat de pandemie om zeep heeft geholpen, zal de lezer waarschijnlijk denken, maar corona heeft ook een positieve invloed op het seksleven, las redacteur Joep Harmsen. We zijn namelijk experimenteler geworden, ontdekten onderzoekers van het Britse National Survey of Sexual Attitudes and Lifestyles.

‘Veel mensen hebben meer tijd gehad om latente verlangens te verkennen.’ Seksueel actieve mensen hebben nog steeds evenveel seks, alleen met minder partners en ze experimenteren meer, concluderen de onderzoekers. Respondenten geven dan ook aan meer seksuele voldoening te ervaren. Levert een lockdown tussen de lakens toch wat op.


Amerikaanse ontbijtshow in de nasleep van een #MeToo-affaire

Wie toch nog binnen moet blijven om het omikronvirus niet te verspreiden, kan zijn hart en mening ophalen met het derde seizoen van de Amerikaanse serie The Morning Show, aldus editor at large Katrien Gottlieb. (De VPRO zond het eerste seizoen uit.) De dramaserie speelt zich af achter de schermen bij een Amerikaanse ontbijtshow in de nasleep van een #MeToo-affaire.

Sterpresentator Mitch Kessler (Steve Carell) wordt ontslagen na beschuldigen van seksueel wangedrag, wat zijn copresentator en bff Alex Levy (Aniston) in een lastig parket brengt. Omdat uiteindelijk alleen de kijkcijfers tellen, krijgt zij de taak het nieuws te melden in het programma en afstand te nemen van haar beste vriend. Welke bal dat aan het rollen brengt is een leerzaam en contemporain schouwspel. Alles wat nu in het verhitte debat rond The Voice voorbij komt, komt daar in al z’n complexiteit aan bod.

Het is op z’n Amerikaans goed geschreven, doorspekt met het F-woord in alle verbuigingen, en met een excellente cast, ook dankzij Reese Witherspoon (net als Anniston producer van de serie) en Billy Crudup. Dit vlaggenschip van Apple TV werd niet meteen enthousiast ontvangen, maar kreeg in de loop van seizoen 1 steeds meer waardering en werd deze week genomineerd voor een Producers Guild of America (PGA) Award. De dronebeelden vervelen al bingewatchend na een tijdje en ook het gezucht en gesteun van Alex Levy heeft een houdbaarheidsdatum, maar wanneer komt seizoen 4? 

Lees ook:


Olympische bubbel in Beijing

Over precies een week zullen de Olympische Winterspelen in Beijing van start gaan. Maar hoe zorg je ervoor dat de elfduizend buitenlandse atleten, mediaploegen en gasten geen corona met zich meenemen of later oplopen? De oplossing: bubbels. Redactiestagiair Maud Wiersma las in dit stuk van The Guardian hoe het leven binnen de Olympische bubbel eruitziet. 

Het land hoopt door een closed loop-systeem besmettingen voorkomen. Maar wat is zo’n ‘closed loop’?

‘Elke bubbel heeft een eigen aantal stadions en tientallen aangewezen hotels’

‘Het systeem dat speciaal voor de Olympische Spelen is ontworpen, bestaat uit drie onderling verbonden bubbels, waarin deelnemers en werknemers met elkaar zullen werken, wedijveren, eten en slapen, zonder ooit in contact te komen met de lokale bevolking’, schrijft de Britse krant.

‘Elke bubbel heeft een eigen aantal stadions en tientallen aangewezen hotels. Deze zijn vervolgens verbonden met speciaal aangewezen treinen en wagons. Zelfs snelwegen hebben speciale “bubbelstroken”; andere bestuurders, buiten de bubbel, riskeren een boete als ze die oversteken.

Maar ver voordat de topsporters überhaupt in de Chinese bubbel terecht kunnen komen, moeten ze al vanaf twee weken voor hun komst gegevens (zoals temperatuur) verzamelen en deze dagelijks uploaden in een app. Vervolgens mogen ze na twee negatieve covid-19-tests binnen vierentwintig uur een speciaal vliegtuig in, waarna ze in China worden ontvangen door werknemers in isolatiepakken voor een derde test. Pas dáárna mogen ze de bubbel binnen stappen’, legt The Guardian uit.

Of al deze maatregelen zin hebben is nog maar de vraag. De afgelopen weken worden er steeds meer besmettingen gemeld in China.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven