De beste non-fictie van januari

360 Magazine | Amsterdam | 4 januari 2023

Patou Mathis ontmantelt de seksistische vooroordelen die lange tijd het beeld van prehistorische vrouwen hebben bepaald; hoe we het beste nieuwe vriendschappen kunnen aangaan & meer boekentips in deze top 5 non-fictie, aangeraden door 360 en Athenaeum Boekhandel.

Verleiding en verraad – Elizabeth Hardwick

Elizabeth Hardwick reconstrueert met een messcherpe pen het leven en werk van de Brontë-zusters, Virginia Woolf, George Eliot en Sylvia Plath, het lot van literaire echtgenotes als Zelda Fitzgerald en Jane Carlyle en van vrouwelijke hoofdpersonen als Ibsens Nora Helmer en Hedda Gabler.


Marx, Wagner, Nietzsche – Herfried Münkler

Münkler brengt de toonaangevende denkers Marx, Wagner en Nietzsche bij elkaar, wijst op hun overeenkomsten en verschillen en roept daarmee een heel tijdperk op dat vele aardverschuivingen kende: politiek, economisch en maatschappelijk, maar ook esthetisch en psychisch.


Verstild voorjaar – Rachel Carson

Carson schreef in 1962 een kritiek op de destructieve controlezucht van de mens. Technologische vooruitgang heeft ons de beschikking gegeven over chemicaliën die ongedierte bestrijden. Maar de verwoesting en schade die zulke middelen veroorzaken is enorm. Het boek zorgde voor een verbod op DDT.


Volwassen vriendschap – Marisa Franco

In Volwassen vriendschap beantwoordt Marisa Franco de belangrijke vraag hoe we nieuwe vriendschappen kunnen aangaan en bestaande verder kunnen verdiepen. Hierin stelt ze onze kennis over hechting als sleutel voor het opbouwen van blijvende vriendschappen en relaties centraal.


De onzichtbaarheid van de vrouw – Marylène Patou Mathis

Er blijkt geen bewijs te zijn voor een ‘natuurlijke’ hiërarchie tussen de seksen. Patou Mathis ontmantelt de seksistische vooroordelen die lange tijd het beeld van prehistorische vrouwen hebben bepaald, en werpt nieuw licht op de plaats van deze vrouwen in de geschiedenis.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven