De mooiste albumcovers & Meer tips

© Guy Bourdin
360 Magazine | Amsterdam | 29 april 2022

Deze iconische platenhoezen werden even beroemd als de muziek; Redacteur IJsbrand van Veelen ontdekte een verbluffende digitale encyclopedie over de rijke artistieke geschiedenis van India; Paul Krugman over de qanonisering en orbanisering van de Republikeinse Partij. De aanraders van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De mooiste albumcovers

Van The Beatles die een zebrapad oversteken tot een naakte Prince, en van Grace Jones die het anatomisch onmogelijke probeert en de New Yorkse huurkazernes van Led Zeppelin: deze platenhoezen werden even beroemd als de muziek.

In The Photographer’s Gallery in Londen is de tentoonstelling For the Record: Photography & the Art of the Album Cover te zien. Maar ook als je niet toevallig in Londen bent de komende tijd, kun je de albumhoezen bewonderen, gewoon vanuit huis, tipt redactieassistent Maud WiersmaThe Guardian neemt je mee in een onlinetentoonstelling van deze albumcovers.

Lees ook: 


Digitaal museum over de rijke geschiedenis van India

Een nieuw museum in India heeft een digitale encyclopedie gelanceerd met informatie over de rijke artistieke geschiedenis van het subcontinent, daterend van tienduizend jaar geleden tot nu. Het gratis platform, dat vorige week live ging, biedt duizenden artikelen over beroemde kunstenaars, stromingen, disciplines, technieken en andere onderwerpen, uiteenlopend van Bhuta-maskers en de Bengaalse School van modernistische schilders, tot Pahari-illustraties en de Bagh-borduurtraditie uit Punjab. De aankleding is hier en daar soms nog wat kaal, maar de afbeeldingen zijn schitterend, de informatie is overzichtelijk en navigeren biedt volgens redacteur IJsbrand van Veelen ruimschoots de ‘Wikipedia-ervaring’: binnen de kortste keren ben je online van pagina naar pagina gereisd.

‘Er zijn Indiase meesterwerken die zelfs 1 procent van India niet eens kent’

De makers van de encyclopedie, een team van het Museum of Art and Photography (MAP) in Bangalore dat later dit jaar opengaat voor het publiek, vertelden aan The New York Times dat dit de eerste bron is die op deze manier informatie biedt over de artistieke tradities van India.

Industrieel en filantroop Abhishek Poddar, wiens collectie van ruim zevenduizend kunstwerken de basis vormt van het museum en de encyclopedie, zei tegen CNN: ‘Ik wist niet eens dat India geen encyclopedie voor zijn kunst had. En dat voor een van de oudste culturen ter wereld. Ieder kind kent de David van Michelangelo, de Mona Lisa en Botticelli, maar er zijn Indiase meesterwerken die zelfs 1 procent van India niet eens kent.’


Disneyland onder vuur door rechts

Onlangs werd in Florida de door de media omgedoopte Don’t Say Gay-wet bekrachtigd. Die wet stelt dat basisscholen geen voorlichting mogen geven over seksuele geaardheid en genderidentiteit. De CEO van Disney World, het meest bezochte amusementspark ter wereld, in Orlando, Florida, sprak zich uit tegen de wet. Een van de redenen waarom Disney zich ooit in Florida vestigde, was de mate van zelfbeschikking die het bedrijf toen in het vooruitzicht werd gesteld. Het terrein van Disney is een zogenaamd ‘special district’ waar de multinational de scepter zwaait en de staatsoverheid weinig inbreng over heeft.

Maar door de uitspraken van Disney’s CEO zijn deze speciale bevoegdheden ingetrokken door de Republikeinse gouverneur. ‘Wat we zien zijn symptomen van de transformatie van de Republikeinse Partij: van een normale politieke partij in een radicale beweging die is opgebouwd rond samenzweringstheorieën en intimidatie’, schrijft commentator Paul Krugman over de kwestie in The New York Times.

Plotseling maakt Mickey Mouse deel uit van een grote samenzwering

‘Nog niet zo lang geleden zou het gebruik van overheidsmiddelen om bedrijven financiële sancties op te leggen vanwege politieke standpunten als buitensporig worden beschouwd. Het zou zelfs weleens ongrondwettelijk kunnen zijn. Maar de aanval op Disney gaat veel verder dan financiële vergelding. Plotseling maakt Mickey Mouse deel uit van één grote samenzwering. De luitenant-gouverneur van Florida ging naar Newsmax [een Amerikaans tv-programma] om Disney te beschuldigen van ”indoctrinatie” en “seksualisering van kinderen” met zijn “niet-geheime agenda”’, las redacteur Joep Harmsen.

Volgens Krugman is de Republikeinse Partij overgenomen door complotdenkers en rabiate conservatieven. ’De strijd om Disney is dus eigenlijk een symptoom van een veel ruimere en meer verontrustende ontwikkeling: de qanonisering en orbanisering van een van Amerika’s grootste politieke partijen, die onze democratie in gevaar brengt.’ Lees hier het hele artikel.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven