In Oekraïne biedt de boekhandel een veilige plek

© Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 5 mei 2023

In het verwoeste Oekraïne bloeien de boekhandels, blijkt uit een reportage van The Guardian. Te midden van alle oorlogsleed is lezen populairder dan ooit. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Boekhandels tussen de bommen

‘“Ze zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten,” zegt Maria Glazoenova, die werkt bij het Dovzjenko Centrum, het filmarchief van Kyiv. “Het zijn heerlijke plekken waar je koffie kunt drinken, lezen en gewoon aan de boeken kunt snuffelen.”‘ Zo begint The Guardian een prachtige reportage over de opkomst van onafhankelijke boekwinkels in de Oekraïense hoofdstad. Een leestip van redacteur Joep Harmsen. Na een wrede winter van droneaanvallen en stroomonderbrekingen is lezen er populairder dan ooit.

Lees ook dit artikel van Der Spiegel, waarin het Duitse tijdschrift sprak met drie Oekraïense schrijvers:

Ook in Rusland wordt er meer gelezen sinds de oorlog. Vooral de vraag naar boeken om autoritaire regimes te begrijpen zijn erg in trek, zo laat dit stuk van El País zien:


Vijf verdiepende leestips

» In Patagonië, een uitgestrekte en dunbevolkte regio in Zuid-Argentinië, koopt de stichting Rewilding Argentina land op van particulieren om te herstellen, oftewel ‘rewilding’, en schenkt het daarna aan de staat die er een beschermd natuurgebied van maakt. In grote delen van Patagonië is de biodiversiteit achteruit gegaan door begrazing van schapen, en de land- en bosbouw. El País maakte een prachtige reportage over dit hoopvolle voorbeeld van hoe directe actie kan leiden tot het herstel van ecosystemen.

» ’s Werelds grootste, meest functionele stad is misschien ook de meest voetgangersvriendelijke stad: Tokio. Dat is geen toeval, schrijft journalist mobiliteitsexpert Daniel Knowles in een longread op de nieuwswebsite Heatmap. Onder rijke steden heeft Tokio het laagste autogebruik ter wereld en de inwoners pakken vaker de fiets als de auto. Daarnaast heeft Tokio wereldwijd het meest gebruikte openbare vervoer. Lees hier hoe deze megastad dat voor elkaar heeft gekregen.

» Dankzij alle sancties tegen Rusland na de annexatie van de Krim in 2014 en de inval van Oekraïne in 2022 is er een lijvige industrie ontstaan die zich richt op het ontwijken van die sancties. Een groot deel van die industrie bevindt zich in Zwitserland, ontdekte Neue Zürcher Zeitung. Niet verassend als je bedenkt dat het land een grote financiële sector heeft en al zeer lange tijd bekend staat om zijn discrete bankiers. De Zwitserse autoriteiten voeren nu een klopjacht naar de verborgen miljarden.

» In het kader van de kroning van Charles III schreef The Guardian een portret van Camilla, de koningin-gemalin van het Verenigd Koninkrijk. Ooit werd ze verguisd als de minnares van – toen nog – prins Charles – en degene die zijn huwelijk met de alom geliefde Diana deed klappen. Het kostte haar veel moeite om Elizabeth II en het Britse publiek voor haar te winnen – een operatie die onder het hofpersoneel bekend stond als ‘Operation PB’, naar Parker Bowles, haar achternaam. Maar uiteindelijk sloten de Britten haar in haar hart. Lees hier wat ervoor zorgde dat haar imago kantelde.

» The New York Times: Geoffrey Hintons vertrek bij Google deed nogal wat stof opwaaien. De hoogleraar informatica wordt door velen geroemd als de ‘Godfather van AI’, aangezien zijn onderzoek AI-systemen als ChatGPT mogelijk maakten. Maar nu waarschuwt hij voor de gevaren van kunstmatige intelligentie. Lees in een interview met Hinton in The New York Times waarom de ontwikkeling van AI hem zulke grote zorgen baart.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven