Geen onderscheid tussen kunst en leven

360 Magazine | Amsterdam | 10 maart 2021

Gilbert & George: twee mensen, één kunstenaar. Al ruim een halve eeuw werken ze samen. Momenteel is in Frankfurt een retrospectief te zien van hun even indrukwekkende als uitdagende werk.

Vanaf 11 maart organiseert de Schirn Kunsthalle in Frankfurt een overzichtstenstoonstelling van het legendarische kunstenaarsduo Gilbert & George. Hiervoor selecteerde het museum met 45 schilderijen, alle gemaakt tussen 1972 en 2019, in groot formaat.

Het onafscheidelijke paar ontmoette elkaar in 1967, toen ze studeerden aan de Sint Martin’s School of Art in Londen, en de rest is geschiedenis. Als ‘Living Sculptures’ maken Gilbert & George geen onderscheid tussen kunst en leven. Vanaf het begin van hun samenwerking verwierven ze faam vanwege de unieke wijze waarop ze existentiële thema’s als dood en leven, hoop en angst, seks en ras, geld en religie in hun kunst aanroeren.

Onder het motto ‘Kunst is voor iedereen’ houden ze het publiek een spiegel voor, niet om te shockeren, maar om ons bewust te maken van de schoonheid en de tragiek van het leven.

Gilbert & George: The Great Exhibition Schirn Kunsthalle Frankfurt, tot en met 16 mei, schirn.de

Door Manuela Klerkx

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven