Noorwegen, het walhalla voor de elektrische auto

© Robert Bye / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 2 juni 2023

In Noorwegen rijdt 80 procent van de nieuwe auto’s die verkocht worden op batterijen. The New York Times onderzocht wat dat betekent voor de Noorse infrastructuur. De leestips voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Voorloper Noorwegen

‘Ongeveer 80 procent van de nieuwe auto’s die in Noorwegen worden verkocht, is elektrisch. Hierdoor is de lucht schoner, zijn de straten stiller en ondertussen is het elektriciteitsnet niet ingestort’, schrijft Jack Ewing van The New York Times in zijn artikel In Norway, the Electric Vehicle Future Has Already Arrived.
De ervaringen in Noorwegen tonen de voordelen van elektrisch rijden zonder de nare gevolgen die door sommige critici werden voorspeld, aldus Ewing.

‘Er zijn natuurlijk problemen, zoals onbetrouwbare opladers en lange wachttijden op momenten van grote vraag.’ En de omschakeling naar auto’s op batterijen heeft ingrijpende gevolgen, las redacteur IJsbrand van Veelen: ‘Autodealers en retailers hebben zich moeten aanpassen. De omschakeling heeft de auto-industrie op zijn kop gezet, waardoor Tesla het best verkopende merk is geworden en gevestigde autofabrikanten als Renault en Fiat zijn gemarginaliseerd.’ Meer over de Noorse omschakeling lees je in deze fraaie reportage.

Lees ook:


Een kindertehuis in oorlogstijd

Op 26 januari 2022 ging de documentaire A House Made of Splinters (te zien op NPO Start) van de Deense filmmaker Simon Lereng Wilmont in première. De film vertelt het verhaal van het leven van kinderen die wegens alcoholmisbruik of geweld in de gezinssituatie ondergebracht zijn in een tehuis in de Oekraïense stad Lysytsjansk in de regio Loehansk, op slechts 20 kilometer van de frontlinie. De film won talloze prijzen over de hele wereld en stond op de shortlist voor een Oscar in 2023, zo las redacteur Marc van Rijswijk.

A House Made of Splinters werd gefilmd in 2019-2020, met een wereldpremière begin 2022. Precies een maand later begon de grootschalige invasie van Rusland in Oekraïne en werd Lysytsjansk bezet. De Russischtalige BBC ging in gesprek met de Oekraïense documentairemaker en tweede regisseur van de film Azad Safarov over de totstandkoming van de film, de lotgevallen van de kinderen en verzorgers sinds het begin van de grootschalige oorlog en de oprichting van hun eigen liefdadigheidsstichting.

‘Mensen filmen voor een documentaire is moeilijk, kinderen filmen is nog moeilijker, en kinderen filmen met zo’n moeilijke gezinsachtergrond is bijna onmogelijk. Waarom? Ten eerste hebben ze het vertrouwen in volwassenen verloren omdat hun ouders vaak beloofden hen weer terug in huis te nemen, hen te bezoeken, hen cadeautjes of snoep te brengen en meer dan eens logen ze en kwamen ze niet opdagen. Daarom vertrouwen deze kinderen volwassenen niet meer en was het erg moeilijk om hun vertrouwen te winnen,’ aldus Safarov.

Het interview werd in het Engels afgenomen, omdat Safarov vanaf 24 februari 2022 besloot geen Russisch meer te spreken. De BBC heeft het interview desondanks wel in het Russisch geplaatst. Je kunt het gesprek hier lezen. Als je benieuwd bent naar de film, dan kun je die hier kijken. 

Lees ook:


Onbeschaafde Britten

Amsterdam lanceerde laatst een campagne om jonge Britse toeristen te weren, omdat ze zich onder invloed van drank en drugs zouden misdragen in het centrum van de stad. Maar ook in Groot-Brittannië zelf lijken de Britten zich steeds vaker niet te kunnen gedragen. Dat blijkt wel uit een journalistieke serie die The Guardian vorige week lanceerde onder de sprekende titel ‘Britain behaving badly’. Een tip van redacteur Joep Harmsen.

Zo vertellen een make-upartiest, een pubmanager, een dierenartsassistent, een aannemer, een badmeester, een hotelhouder en een dokter over aanvaring met lastige klanten, gasten en patiënten. Het leven sappige verhalen op over stuitend gedrag. Een rode draad is dat de onbeschoftheid is toegenomen sinds pandemie. Stress, een afname van sociale vaardigheden en een ‘Amazon Prime mentality’ – waarbij klanten dingen zo snel mogelijk verwachten – worden als oorzaken genoemd door de geïnterviewden professionals. ‘De wereld is misschien weer normaal, maar je krijgt nog steeds dezelfde hoeveelheid idioten’, aldus een Britse dokter. Lees de serie artikelen hier.

Lees ook:

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven