Op pad met een slangenvanger in Australië

© David Clode / Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 15 maart 2024

Door ontbossing en klimaatopwarming zijn er steeds meer botsingen tussen slangen en mensen in Australië. De slangenvangers aan de Sunshine Coast draaien overuren. De aanraders voor dit weekend van de 360-redactie.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

De slangenvanger van Australië

Onlangs ging de Australië-correspondent van The New York Times op pad met een slangenvanger in de Sunshine Coast, een enclave aan de kust van de staat Queensland. Dat leverde een mooie reportage op met prachtige beelden van kronkelende slangen die uit hoeken en gaten in huizen worden getrokken, aldus redactiechef online Joep Harmsen. Er zijn namelijk steeds meer gevallen waarin slangen huizen binnentreden en overlast bezorgen in Australië door het opwarmende klimaat. Normaal gesproken houden slangen een winterslaap van april tot september op het zuidelijk halfrond, maar door de warmere temperaturen zijn de reptielen het hele jaar door actief, waardoor ze ook vaak in botsing komen met mensen.

Ook ontbossing, en dus de afname van de natuurlijke habitat van slangen, heeft als gevolg dat mensen huizen bouwen op plekken die voorheen het terrein van de slang waren. De slangenvangers doen hun best om bijtincidenten te voorkomen en laten de gevangen (en in sommige gevallen bevrijde) slangen altijd weer vrij in het wild. Bekijk de multimediale reportage van Natasha Frost en David Maurice Smith hier.


Drie verdiepende leestips

» Foreign Policy publiceerde onlangs een diepgravend onderzoeksartikel over de vraag hoe het kan dat hightech Amerikaanse en Europese onderdelen in Russische raketten terechtkomen, ondanks de sancties. Een grote bron van deze onderdelen zijn consumentenelektronica.

» Le Monde nam vorige week een kijkje achter de schermen bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat onlangs oordeelde dat het Israëlische offensief in de Gazastrook een ‘geloofwaardig risico op genocide’ creëerde.

» Volgens Neue Zürcher Zeitung worden dictators wereldwijd nerveus van de satellieten van Elon Musk. Met zijn Starlink-netwerk kunnen mensen binnenkort via hun smartphone overal ter wereld toegang krijgen tot het open internet.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven