Renaissanceschilder Perugino in HD

Perugino
360 Magazine | Amsterdam | 28 juli 2023

Fans van renaissancekunst kunnen zich nu vanachter hun computer vergapen aan de meesterwerken van de Italiaanse schilder Perugino, die met geavanceerde gigapixeltechnologie zijn gedigitaliseerd. De tips voor dit weekend van de 360-redactie.

De leermeester van Rafaël

‘Fans van kunstgeschiedenis opgelet! Deze week rondde Haltadefinizione, de website voor digitale archivering, zijn samenwerking af met de Galleria Nazionale dell’Umbria ter gelegenheid van de vijfhonderdste sterfdag van de renaissanceschilder Perugino.’ Dat schrijft de Britse, in Florence woonachtige, journalist Jamie MacKay in zijn onvolprezen nieuwsbrief The Week in Italy, die redacteur IJsbrand van Veelen wekelijks met veel plezier leest.

Achttien van de beroemdste doeken van Perugino (1450-1523) – waaronder meesterwerken als Lo Sposalizio della Verginel’Adorazione dei Magi en la Pietà del Farneto – zijn nu gratis online zijn te zien in high-definition. Achttien schilderijen van deze leermeester van onder meer Rafaël lijkt misschien weinig, schrijft MacKay, ‘maar het team van Haltadefinizione heeft geavanceerde gigapixeltechnologie gebruikt om de werken tot in het kleinste detail in kaart te brengen. Zelfs op een oude MacBook zijn de kleuren, texturen en groeven in de verf kristalhelder; en ik vond het adembenemend om de werken van zo dichtbij te kunnen bekijken.’ Dat hij gelijk heeft kun je hier nagaan.


Europese anti-Twitter

En we blijven in Italië, want daar werd laatst de baas van de publieke omroep RAI vervangen door een zetbaas van de regering-Meloni. ‘We hebben hier te maken met een situatie die doet denken aan de controle over de media ten tijde van Berlusconi’, schrijft Francesca Bria, adviseur digitaalbeleid van Ursula von der Leyen. ‘De zaak is belangrijk omdat het gaat over de vraag wie een publieke media-instelling controleert in een tijd waarin extreemrechtse partijen in heel Europa in opmars zijn en mensen op zoek zijn naar meer zekerheid in het licht van oorlogen, pandemieën, klimaatrampen, inflatie en stijgende kosten van levensonderhoud.’

In een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung roept zij op tot een Europese publieke media-instelling als tegenwicht tegen nationale regeringen met autoritaire neigingen én grote techbedrijven. ‘Europa heeft een soort CERN voor kunstmatige intelligentie nodig: een grootschalige inspanning om mensgerichte AI-technologie onder democratische controle te bevorderen’, aldus Bria. Die instelling zou ook nieuwe sociale media moeten oprichten: ’We hebben dringend behoefte aan een Europees alternatief voor Twitter dat onafhankelijk en openbaar is, de digitale soevereiniteit van burgers kan behouden en inhoud van hoge kwaliteit kan creëren.’ Bria is zelf nog wel op Twitter te vinden.


Vijf verdiepende leestips

» ‘Ufo’s zijn officieel mainstream’, schrijft The Atlantic naar aanleiding van de hoorzitting in het Amerikaanse Congres waarin voormalig Amerikaanse soldaten getuigden dat ze voertuigen van buitenaardse wezens hadden gezien. Er werden geen grote onthullingen gedaan, de Congresleden moesten het doen met ongefundeerde verhalen. Lees hier waarom er toch een ufohype in de VS is.

» Irena Long van 1843 Magazine ging langs bij de guerrillagroepen in de jungle van Myanmar, vanwaaruit ze nog steeds strijd voeren tegen het militaire regime van het land. De soldaten, veelal Gen Z’ers, zijn bereid hun jonge leven te geven voor de vrijheid.

» Tussen de vele eerbetuigingen aan Sinéad O’Connor op de website van The Guardian, springt die van Simon Hattenstone eruit als hij terugdenkt aan zijn interviews met haar door de jaren heen: ‘Sinéad was briljant met woorden. Zelfs op haar somberst maakte ze je aan het lachen.’

» NASA vroeg onlangs verschillende bedrijven om de volgende generatie ruimtevoedsel te ontwikkelen. Dat leverde enkele ‘rare’ ideeën op, schrijft MIT Technology Review. Een proteïneshake gemaakt met astronautenadem of een hamburger gemaakt van schimmel bijvoorbeeld.

» ‘Bommen, achtervolgingen en ”gratis geld”’, kopt Financial Times boven een artikel over de toename van het aantal plofkraken door Nederlandse bendes in Duitsland. Een voorliefde voor bankbiljetten en een versnipperd politiekorps maken onze oosterburen Europa’s belangrijkste doelwit voor aanvallen op geldautomaten.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven