Rijk worden met liedjes over poep

© Unsplash
360 Magazine | Amsterdam | 26 april 2024

Geld verdienen met Spotify lijkt voorbehouden aan grote artiesten. Maar journalist Brett Martin kwam iemand op het spoor die tonnen verdient met liedjes over poep, plas en kots. De weekendtips van 360.

Omdat 360 niet alles kan vertalen wat de redactie leest, ziet en hoort, tippen wij voor u enkele interessante artikelen, podcasts, documentaires en fotoreportages die wij deze week tijdens het speuren naar mooie journalistiek zijn tegengekomen.

Deze man verdient zijn geld met liedjes over poep

Daadwerkelijk geld verdienen met Spotify lijkt alleen weggelegd voor heel grote artiesten, aangezien je maar zo’n 0,003 dollar per stream verdient. Maar de totaal onbekend multiartiest Matt Farley lijkt de code gekraakt te hebben, vorig jaar verdiende hij zo’n 200.000 dollar via de streamingdienst. Hoe? Onder andere met duizenden songs over poep.

Matt Farleys verdienmodel is al even bizar als het artikel dat journalist Brett Martin over hem schreef in The New York Times Magazine. Farley verscheen op Martins radar omdat hij een nummer uitbracht dat ‘Brett Martin, You a Nice Man, Yes’ heette, waarin hij zijn eigen telefoonnummer vermeldde. Dat is namelijk een van zijn tactieken: liedjes uitbrengen met namen van celebrity’s. Farleys methode is vooral gebaseerd op volume: hij brengt dagelijks vijftig liedjes uit en heeft in totaal al zo’n 26.000 nummers gepubliceerd. Zijn melkkoe zijn de nummers die hij uitbrengt onder de artiestennaam The Odd Man Who Sings About Poop, Puke and Pee. Lees hier het interview van Brett Martin met de markante Farley.


Guernica 87 jaar na dato

Vandaag is het op de dag af 87 jaar geleden dat de Luftwaffe van Herman Göring de Baskische stad Guernica onder vuur nam. Enkele dagen later namen de troepen van dictator Franco de stad in. Het bombardement – vooral bekend geworden door het schilderij van Pablo Picasso – is symbool komen te staan voor de verschrikkingen van de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939)

In deze boeiende reportage die redacteur Marc van Rijswijk vandaag onder ogen kreeg, vertelt overlevende Rafael Madariaga, die toen acht jaar was, wat hij zich nog van het bombardement herinnert. Verder wordt er aandacht besteed aan de details op het kunstwerk van Picasso, die zijn schilderij in 1937 maakte als aanklacht tegen de burgeroorlog, en krijg je als lezer een indruk van de ligging van en het leven in de stad. Je leest het stuk – dat verrijkt is met veel foto’s – hier.


Drie verdiepende leestips

» De rebellen in Myanmar boeken vooruitgang in hun strijd tegen de militaire junta, schrijft The New York Times. De krant maakte een reportage vanaf de frontlinie over dit ‘ragtag resistance’, oftewel een bijeengeraapt zooitje.

» Tijdens corona lokte een Keniaanse prediker duizenden mensen naar een afgelegen bos. Toen zei hij dat ze moesten stoppen met eten, tot het ze fataal werd. Toentertijd was de wereld geschokt door deze massazelfmoord. 1843 Magazine geeft een inkijk in de Keniaanse sekte die zichzelf uithongerde tot de dood erop volgde.

» Op 24 april was het vijftig jaar geleden dat in Portugal de Anjerrevolutie uitbrak en het facistische regime viel. The Observer reconstrueerde hoe Portugals Eurovisie-inzending van 1974 de aanleiding was van de machtswissel. Vijftig jaar geleden leidde een opmerkelijke reeks gebeurtenissen, in gang gezet door de uitzending van een reeks liedjes, tot de val van een dictatuur.

veel gelezen
Geen tijd om 943 kranten wereldwijd bij te houden?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.
Onze nieuwsbrief wordt wekelijks verstuurd.
inschrijven