Alabama voert eerste Amerikaanse executie met stikstof uit

© Dan Anderson / EPA

The New York Times

| New York | Sterre Kilsdonk | 26 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Franse boeren verhevigen hun protesten in afwachting van nieuwe maatregelen

» Financiële criminaliteit richtte in 2023 voor 3,5 biljoen dollar aan schade aan

Kenneth Smith had een eerdere poging tot executie overleefd

De Amerikaanse staat Alabama voerde donderdagavond de eerste executie in de VS uit met behulp van een ongeteste methode met stikstof. Dat schrijft The New York Times. Het Amerikaanse Hooggerechtshof stond de executie toe ondanks de bezwaren van de drie liberale rechters.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De veroordeelde gevangene, de 58-jarige Kenneth Smith, was een van de drie mannen die veroordeeld waren voor de moord op Elizabeth Sennett in 1988. Het was de tweede keer dat Smith de executieruimte betrad, na een mislukte dodelijke injectie in november 2022 waarbij er geen geschikte ader kon worden gevonden.

Stikstof wordt gebruikt bij euthanasie in verschillende Europese landen en elders, hoewel de precieze methode die Alabama gebruikte afwijkt van de gangbare praktijk. Juristen van de staat hadden aangevoerd dat zo’n dood pijnloos en snel was. Maar er was ook kritiek op de methode, zo zou het gebruik van stikstof bij executies nog een experiment zijn. Het Amerikaanse Hooggerechtshof keurde de methode goed, maar enkele liberale rechters uitten hun bezorgdheid over de methode. ‘Alabama heeft Smith uitgekozen als zijn “proefkonijn” om een executiemethode te testen die nog nooit eerder is geprobeerd’, schreef rechter Sonia Sotomayor.

De executie begon om 19.53 uur centrale tijd en hij werd om 20.25 uur doodverklaard in een executiekamer in Atmore. ‘Dit was de vijfde executie die ik heb bijgewoond,’ zei Lee Hedgepeth, een verslaggever in Alabama die getuige was van de executie. ‘Maar ik heb nog nooit zo’n heftige reactie tijdens een executie gezien.’

Recent verschenen