Financiële criminaliteit richtte in 2023 voor 3,5 biljoen dollar aan schade aan

© Matias J. Ocner / Miami Herald / ZUMA Press Wire

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 26 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Alabama voert eerste Amerikaanse executie met stikstof uit

» Franse boeren verhevigen hun protesten in afwachting van nieuwe maatregelen

Belastingontduiking is groot probleem

Uit een rapport van consultancybureau EY blijkt dat in 2023 de schade van de financiële criminaliteit voor de wereldeconomie 3,5 biljoen dollar bedraagt. Dat is meer dan het bbp van het Verenigd Koninkrijk, schrijft El País.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Een van de in het oog springende financiële misdaden van de afgelopen jaren is het FTX-schandaal, waarbij de 31-jarige oprichter Sam Bankman-Fried samen met een hedgefonds een plan opzette om zijn klanten 14 miljard dollar afhandig te maken. Hij werd in november vorig jaar schuldig bevonden door een jury en kan voor tientallen jaren de gevangenis in gaan.

Maar buiten de spotlights vinden misschien wel de grootste financiële malversaties plaats. Zo kosten cyberaanvallen de wereld, volgens het Center for Strategic and International Studies, zo’n 945 miljard dollar per jaar en geven financiële instellingen jaarlijks 214 miljard dollar uit om zich te beschermen tegen cyberaanvallen. Om nog maar te zwijgen over belastingontwijking.

‘Financiële misdaden kosten ook levens’

Volgens Mark Bou, hoofd communicatie bij Tax Justice Network, verliest Europa 181 miljard dollar aan belastingen omdat miljonairs en grote bedrijven via belastingparadijzen hun winst wegsluizen. Dit komt overeen met bijna 12 procent van de uitgaven voor volksgezondheid in Europese landen. Daron Acemoğlu, economieprofessor aan het MIT en herhaaldelijk genomineerd voor Nobelprijs, waarschuwt: ‘Belastingparadijzen zijn vooral handig voor mensen die hun rijkdom hebben vergaard door omkoping, diefstal en manipulatie; het is een groot probleem. (…) Het is duidelijker dan ooit voor overheden – met de Russische invasie in Oekraïne en de opkomst van terrorisme – dat deze financiële misdaden ook levens kosten.’

Maar weinige overheden lijken deze waarschuwing ter harte te nemen, aldus El País. Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Luxemburg, Ierland en Zwitserland staan toe dat er via hun financiële infrastructuur op grote schaal belasting kan worden ontweken en ontdoken. Volgens het Tax Justice Network is heel Europa jaarlijks verantwoordelijk voor het verlies van 236 miljard dollar aan belastingen elders ter wereld.

Recent verschenen