De Amerikaanse belastingdienst eist 28,9 miljard dollar van Microsoft

© Unsplash

Financial Times

| Londen | Joep Harmsen | 12 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël: waarschuwing voor luchtaanval uit Libanon bleek vals alarm

» Monster van asteroïde Bennu bevat water en koolstof

Microsoft zou winsten onterecht in het buitenland registreren

Microsoft heeft een eis voor 28,9 miljard dollar aan achterstallige belastingen ontvangen van de Amerikaanse belastingdienst (IRS). De Amerikaanse belastingdienst is van mening dat de techreus tussen 2004 en 2013 te weinig belasting heeft betaald, zo bericht Financial Times.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘We zijn het er niet mee eens’, zei Microsoft in een beursdocument dat woensdag werd gepubliceerd, ‘en we zullen de conclusies van de belastingdienst krachtig betwisten.’ Het bedrijf, opgericht door Bill Gates, zei dat het in eerste instantie in beroep zou gaan bij de IRS, en dat het op een later tijdstip zelfs juridische stappen zou kunnen ondernemen, mocht dat nodig zijn.

Volgens Microsoft heeft het geschil betrekking op de verdeling van zijn winsten tussen landen en rechtsgebieden. ‘Microsoft onthulde meer dan tien jaar geleden dat het zijn software produceerde en distribueerde in regionale centra in Singapore, Dublin en Puerto Rico. Op die manier kon het zijn winsten zo spreiden dat de belastingaanslag werd verlaagd’, schrijft de Britse zakenkrant. De IRS betwist deze bewering.

Lees ook:

Recent verschenen