Monster van asteroïde Bennu bevat water en koolstof

© Keegan Barber / NASA

BBC

| Londen | Joep Harmsen | 12 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël: waarschuwing voor luchtaanval uit Libanon blijkt vals alarm

» De Amerikaanse belastingdienst eist 28,9 miljard dollar van Microsoft

Asteroïde kan inzicht geven in ontstaan van leven op aarde

Een monster van de asteroïde Bennu, in 2020 genomen door NASA tijdens de Osiris-Rex-missie, bevat water en koolstof in grote hoeveelheden, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie woensdag bekend. ‘Dit is een goed teken’, schrijft de BBC. Want ‘er is een theorie dat koolstof- en waterrijke asteroïden zoals Bennu betrokken kunnen zijn geweest bij het leveren van deze belangrijke componenten aan het jonge systeem op aarde, zo’n 4,5 miljard jaar geleden. Dit is mogelijk hoe we aan het water in onze oceanen zijn gekomen evenals aan sommige verbindingen die nodig waren om het leven op aarde mogelijk te maken. Deze monsters zullen worden gebruikt om deze theorieën te testen’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De capsule met de kostbare lading keerde iets meer dan twee weken geleden met succes terug naar de aarde en landde in de Amerikaanse woestijn. Sindsdien vindt het nauwgezette proces van het openen van de capsule plaats in een clean room in hetJohnson Space Centre van NASA in Houston.

‘We proberen uit te vinden wie we zijn, wat we zijn, waar we vandaan komen. Wat is onze plaats in deze uitgestrektheid die we het heelal noemen?’ zei NASA-bestuurder Bill Nelson tijdens een persconferentie.

Lees ook:

Recent verschenen