Amazone-top: Lula zegt dat rijke landen moeten betalen om regenwouden te beschermen

© Evaristo SA / AFP

El País

| Madrid | Joep Harmsen | 10 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Presidentskandidaat in Ecuador doodgeschoten

» Niger: VS en VN maken zich zorgen over de gezondheid van president Bazoum

Lula haalt uit naar de EU

‘Het tiental landen dat al duizenden jaren zijn tropische bossen het beste beschermt’ wil nu dat ‘de geïndustrialiseerde landen ophouden met beloftes te doen en hun portemonnee trekken,’ vat El País de boodschap van de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva samen. De linkse leider drong er tijdens de Amazone-top op aan dat de rijke landen hun steentje bijdragen om het regenwoud te beschermen.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘Het zijn niet Brazilië, Colombia of Venezuela die geld nodig hebben, het is de natuur,’ verklaarde de Braziliaanse president in Belém, waar de landen van de Amazone-regio zijn samengekomen. ‘Het is de natuur aan wie zij [de rijke landen] moeten betalen om te herstellen wat ze in tweehonderd jaar van industriële ontwikkeling hebben vernietigd,’ voegde hij eraan toe.

Volgens El País haalde Lula uit naar de Europese Unie in het bijzonder: ‘Protectionistische maatregelen die slecht vermomd zijn als bezorgdheid om het milieu, zijn niet de weg vooruit.’ Hij doelde hiermee op de recente Europese wet die de import van producten uit ontboste gebieden verbiedt, aldus de Spaanse krant.

Lees ook:

Recent verschenen