Brazilië organiseert eerste Amazone-top in veertien jaar

© Andre Borges / EPA

Folha de São Paulo

| Sao Paulo | Boris van der Spek | 08 augustus 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Veroordeelde oud-premier Pakistan gaat in beroep tegen celstraf

» VN-tribunaal legt proces tegen Rwanda-verdachte stil wegens dementie

Ontbossing van de Amazone is het afgelopen jaar afgenomen

In Brazilië wordt de komende twee dagen een Amazone-top gehouden, waarop Zuid-Amerikaanse landen praten over hoe ze het unieke regenwoud het best kunnen beschermen. De top vindt plaats in de plaats Belém, waar de Amazone in de oceaan stroomt. Het is voor het eerst sinds 2009 dat er een Amazone-top wordt georganiseerd.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Onder de huidige president Lula is ontbossing in de Amazone afgenomen, waar zijn voorganger Jaïr Bolsonaro juist enorme schade aan het regenwoud toebracht. In 2030 wil Lula dat er helemaal geen bomen meer worden gekapt in het Braziliaanse deel van de Amazone, die zich verder ook over Bolivia, Ecuador, Peru en Colombia uitstrekt. Folha de São Paulo schrijft dat Lula op de top zal aankondigen dat zeker twee gebieden in de Amazone zullen worden uitgeroepen tot beschermd inheems gebied.

Het bos speelt een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering, omdat ruim een kwart van alle koolstofdioxide die wereldwijd wordt uitgestoten wordt opgenomen door de bomen van de Amazone. De deelnemende landen willen met een plan van aanpak komen om naast ontbossing ook illegale mijnbouw en visserij alsmede drugshandel tegen te kunnen gaan.

Lees ook:

Recent verschenen