Amerikaanse overheid stevent af op ‘shutdown’

© Andre Caballero-Reynolds / AFP

The Washington Post

| Washington D.C. | Sterre Kilsdonk | 29 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nagorno-Karabach zal vanaf 2024 niet meer bestaan

» Zweden wil leger inzetten in strijd tegen bendes

Salarissen van ambtenaren kunnen mogelijk niet worden uitbetaald 

De Amerikaanse overheid heeft haar werknemers gewaarschuwd voor de gevolgen van een mogelijke ‘shutdown’. Als het Congres uiterlijk 30 september niet een nieuwe begroting goedkeurt, kunnen de salarissen van sommige ambtenaren niet worden uitbetaald. De Republikeinen weigeren vooralsnog in te stemmen met het begrotingsakkoord dat er ligt, waardoor de regering-Biden gedwongen wordt om Washington voor te bereiden op een uitgavenstop, zo schrijft The Washington Post

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Zo’n shutdown kan gevolgen hebben voor veel overheidsdiensten. Sommige ambtenaren zullen naar huis worden gestuurd zonder duidelijke terugkeerdatum en andere overheidswerknemers zullen moeten blijven werken zonder loon uitbetaald te krijgen. Bij deze laatste groep gaat het om ambtenaren met een essentiële functie als het gaat om nationale veiligheid.

De vorige grote shutdown was in 2018 onder president Donald Trump en duurde 34 dagen. Deze uitgavenstop, die slechts enkele federale agentschappen trof, had invloed op meer dan 800.000 werknemers, waarvan ongeveer 38 procent met verlof werd gestuurd volgens cijfers van het Congressional Budget Office. Elke nieuwe mogelijke sluiting dreigt opnieuw enorme problemen te veroorzaken voor deze groep werknemers, die haar loon dreigt te verliezen in een tijd dat de prijzen van huur, boodschappen en andere goederen stijgen.

De Democraten hebben een kortetermijnoplossing voorgesteld die de shutdown ten minste zou uitstellen tot november, maar de rechtervleugel van de Republikeinen weigert deze deal te accepteren zolang er niet wordt voldaan aan hun eisen. Zo wil deze factie onder leiding van de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy extra geld voor grensbewaking en drastische bezuinigingen op het gebied van andere overheidsuitgaven zoals sociale zekerheid.

Lees ook:

Recent verschenen