Australië erkent Jeruzalem niet langer als hoofdstad Israël

© Anton Mislawsky / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 18 oktober 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Twee leiders van Rohingya-kamp vermoord in Bangladesh

» Brazilië: Lula en Bolsonaro noemen elkaar leugenaar in televisiedebat

Israëlische premier verrast door besluit

De Australische regering heeft besloten om West-Jeruzalem niet langer te erkennen als hoofdstad van de staat Israël. Canberra draait ‘het controversiële besluit’ dat in 2018 werd genomen door de vorige conservatieve regering van Scott Morrison, terug, schrijft The Sydney Morning Herald.

‘De kwestie van de definitieve status van Jeruzalem moet worden opgelost via vredesonderhandelingen tussen Israël en het Palestijnse volk,’ zei de Australische minister van Buitenlandse Zaken Penny Wong dinsdag in een verklaring. ‘Australië streeft naar een tweestatenoplossing waarbij Israël en een toekomstige Palestijnse staat in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan binnen internationaal erkende grenzen.’

De Israëlische premier Yair Lapid zei dat hij verrast was door de ‘overhaaste’ beslissing van de regering, die samenviel met de joodse feestdag Simchat thora en slechts enkele uren kwam nadat de regering had verklaard dat het standpunt van Australië over West-Jeruzalem niet was gewijzigd. ’Jeruzalem is de eeuwige en verenigde hoofdstad van Israël en niets zal dat ooit veranderen,’ aldus Lapid.

Lees ook:

Recent verschenen