Australische oliebedrijf Santos verdrievoudigd winst door hoge brandstofprijzen

© Dean Lewins / EPA

360 Magazine

| Amsterdam | 28 februari 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Amerikaans onderzoek: huizen in straten met controversiële namen staan langer te koop

» Directeur Indiase beurs was ‘marionet in handen van goeroe’

Meer winst door dure brandstof

Santos, een van de grootste olie- en gasbedrijven van Australië, heeft zijn winst over 2021 ruim verdrievoudigd, met dank aan de wereldwijde energiecrisis die de prijzen uit hun pandemische malaise trekt, bericht Sydney Morning Herald. De olie- en aardgasmarkten zijn wereldwijd sterk gestegen door krappe voorraden en een aantrekkende vraag, aangezien landen sneller dan verwacht uit de lockdowns komen. Daardoor is de concurrentie rond leveringen van fossiele brandstoffen heviger geworden.

Prijzen voor vloeibaar aardgas in Azië daalden tijdens de door pandemie veroorzaakte ‘crash’ van 2020, maar bedragen sinds afgelopen oktober minimaal het tienvoudige. Ondertussen heeft de angst voor een Russische invasie van Oekraïne de prijs van Brent-olie onlangs voor het eerst in zeven jaar weer boven de 83,50 euro per vat gebracht.

Over 2021 maakte Santos een nettowinst na belastingen van circa 580 miljoen euro, vergeleken met een verlies van 315 miljoen euro in 2020, toen de olie- en gasprijzen kelderden door het wegvallen van de vraag.

Lees ook:

Recent verschenen