Bendeleden bestormen televisiestation Ecuador tijdens live-uitzending

© Mauricio Torres / EPA

El Universo

| Guayaquil | Boris van der Spek | 10 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Defensieminister VS hield prostaatkanker voor iedereen geheim

» Politie Polen arresteert twee ex-ministers in presidentieel paleis

De aanval is een nieuw hoofdstuk in de crisis in Ecuador

Zwaarbewapende bendeleden hebben dinsdag tijdens een live-uitzending de studio van een groot televisiestation in Ecuador bestormd. Dat meldt El Universo. Daniel Noboa, de president van het land, heeft vervolgens de staat van ‘intern gewapend conflict’ afgekondigd in een reactie op het toenemende bendegeweld in het land.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Met pistolen, machinegeweren, granaten en dynamietstaven drongen de criminelen de studio binnen tijdens het nieuwsprogramma El Noticiero. Tijdens de live-uitzending was te zien hoe de mannen voor de camera’s verschenen, terwijl de presentatoren op de grond gingen liggen. Volgens een politiecommandant moet de actie ‘als een terroristische daad worden beschouwd’.

Na de aanval op het tv-station vaardigde president Noboa een decreet uit waarin hij twintig drugsbendes als terroristische groeperingen bestempelde en het Ecuadoraanse leger de macht gaf om hen te ‘neutraliseren binnen de grenzen van het internationaal humanitair recht’. Een dag eerder had Noboa de noodtoestand uitgeroepen na de ontsnapping van bendeleider Fito.

Lees ook:

Recent verschenen