Politie Polen arresteert twee ex-ministers in presidentieel paleis

© Jaap Arriens / Sipa USA

Politico

| Brussel | Boris van der Spek | 10 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Bendeleden bestormen televisiestation Ecuador tijdens live-uitzending

» Defensieminister VS hield prostaatkanker voor iedereen geheim

Het gaat om twee ministers van de PiS

De politie is dinsdag het presidentiële paleis van Polen binnengegaan om de ex-minister van Binnenlandse Zaken en zijn plaatsvervanger te arresteren. Dat meldt Politico. Mariusz Kamiński en Maciej Wąsik hadden zich daar onder bescherming van president Andrzej Duda verstopt, nadat ze waren veroordeeld wegens machtsgebruik. Dit leidde ertoe dat de pas aangetreden premier Donald Tusk de president ervan beschuldigde de rechtsgang te belemmeren.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Nadat hij bij de verkiezingen in oktober aan de macht was gekomen, kondigde Tusk aan het beleid van zijn voorgangers, de nationalistische Recht en Rechtvaardigheid (PiS), ongedaan te maken. Zij werden tijdens hun achtjarige bewind beschuldigd van het ondermijnen van de democratie. Ook de opgepakte politici worden daarvan verdacht.

Honderden demonstranten verzamelden zich na de arrestatie voor het presidentieel paleis, en voor een politiebureau waar de twee werden vastgehouden. Een PiS-woordvoerder noemde de arrestaties ‘een illegale ontvoering en een schending van alle democratische regels’. Experts verwachten de komende tijd meer arrestaties in de PiS-hoek.

Lees ook:

Recent verschenen