Biden maakt zich op voor top met Xi in Californië

© Frederic J. Brown / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 15 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VS: Hamas heeft commandocentrum onder Al-Shifa-ziekenhuis

» Huis van Afgevaardigden sluit akkoord om ‘shutdown’ af te wenden

De relatie tussen de twee grootmachten is verslechterd

De Amerikaanse president Joe Biden zal woensdag de Chinese president Xi Jinping ontmoeten in San Francisco, tijdens de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation, zo bericht CNN. Het is pas de tweede persoonlijke ontmoeting tussen de twee leiders sinds Biden in januari 2021 aantrad.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Voordat Biden naar San Francisco vertrok stond hij bij het Witte Huis de pers te woord. Op de vraag wat centraal stond in de top met Xi, zei Biden. ‘Terugkeren naar een normale koers, corresponderen en in staat zijn om de telefoon te pakken en met elkaar te praten in een crisis, en ervoor kunnen zorgen dat onze legers contact blijven houden met elkaar hebben.’ Kort gezegd, zorgen dat de twee landen weer met elkaar praten.

Daarnaast zullen de twee leiders ook praten over de oorlog tussen Israël en Hamas in Gaza en over de inspanningen van de VS om Oekraïne te steunen in zijn strijd tegen Rusland. Op dat laatste punt kan Biden tegengas van Xi verwachten, aangezien de Chinese president een hechte band heeft met de Russische leider Vladimir Poetin.

Lees ook:

Recent verschenen