VS: Hamas heeft commandocentrum onder Al-Shifa-ziekenhuis

© Khader Al Zanoun / AFP

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 15 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Huis van Afgevaardigden sluit akkoord om ‘shutdown’ af te wenden

» Biden maakt zich op voor top met Xi in Californië

Het ziekenhuis is al dagen doelwit van Israëlische beschietingen

De VS hebben dinsdag gezegd dat het over informatie beschikt dat Hamas het grootste ziekenhuis in Gaza, Al-Shifa, gebruikt om militaire operaties uit te voeren en waarschijnlijk ook om wapens op te slaan. Dat meldt de BBC. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis komt dat neer op een oorlogsmisdaad.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Hij zei dat Amerikaanse inlichtingendiensten informatie hadden dat Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad ziekenhuizen in de Gazastrook, waaronder Al-Shifa, gebruiken om militaire operaties aan te sturen en gijzelaars vast te houden. Het classificatieniveau van de inlichtingen zou zijn verlaagd om deze met verslaggevers te kunnen delen.

Volgens de VS betekenen de acties van Hamas in de ziekenhuizen niet dat Israël niet langer verantwoordelijkheid draagt om burgers te beschermen. ‘Voor alle duidelijkheid: we zijn er geen voorstander van een ziekenhuis vanuit de lucht aan te vallen. We willen geen vuurgevecht zien in een ziekenhuis, waar onschuldige mensen proberen de zorg te krijgen die ze verdienen,’ aldus de woordvoerder.

Lees ook:

Recent verschenen