Biden overweegt zaak tegen Assange te laten vallen

© Henry Nicholls / AFP

CNN

| Atlanta | Boris van der Spek | 11 april 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Drie zonen en twee kleinkinderen van Hamasleider gedood bij luchtaanval

» Chili doet onderzoek naar non die koffer met lichaam vriendin achterliet

Assange vecht tegen een uitlevering aan de Verenigde Staten

President Joe Biden zei woensdag dat hij een verzoek van Australië overweegt om de zaak tegen Wikileaks-oprichter Julian Assange te staken. Dat meldt CNN. De VS proberen de Australiër te vervolgen voor het publiceren van Amerikaanse geheime documenten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Australië roept de VS al langer op om de vervolging van Assange te staken. Assange probeert zich momenteel vanuit de gevangenis in Groot-Brittannië te verzetten tegen een uitlevering aan de VS. Hij is daar aangeklaagd voor onder meer spionage naar aanleiding van de publicaties op zijn website bijna 15 jaar geleden. Amerikaanse aanklagers beweren dat Assange de Amerikaanse inlichtingenanalist Chelsea Manning heeft aangemoedigd en geholpen om militaire bestanden te stelen die WikiLeaks publiceerde.

Australië stelt dat er een kloof is tussen de Amerikaanse behandeling van Assange en Manning. De toenmalige Amerikaanse president Barack Obama zette de 35-jarige celstraf van Manning om in zeven jaar, waardoor ze in 2017 kon worden vrijgelaten. Het land vreest verder dat Assange geen eerlijk proces krijgt in de VS.

Recent verschenen