Julian Assange hoort of hij wordt uitgeleverd aan de VS

© Hesther Ng / SOPA

BBC

| Londen | Boris van der Spek | 20 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Militaire junta in Guinee ontbindt volledige regering

» Weduwe van vermoorde ex-president Haïti verdacht van medeplichtigheid

De WikiLeaks-oprichter verwacht geen eerlijk proces te krijgen

WikiLeaks-oprichter Julian Assange begint dinsdag aan wat wel eens zijn laatste kans zou kunnen zijn om zijn uitlevering door Groot-Brittannië aan de Verenigde Staten tegen te houden. Dat schrijft de BBC. In de VS willen aanklagers Assange berechten op achttien aanklachten in verband met WikiLeaks’ geruchtmakende publicatie van grote hoeveelheden vertrouwelijke Amerikaanse militaire documenten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Assanges vele aanhangers zien hem als een held en een journalist die vervolgd wordt, omdat hij Amerikaanse wandaden aan het licht heeft gebracht. Assanges juridische gevechten begonnen in 2010 en hij verbleef vervolgens zeven jaar op de ambassade van Ecuador in Londen voordat hij in 2019 naar buiten werd gesleept en gevangen werd gezet wegens het schenden van de borgtochtvoorwaarden. Sindsdien wordt hij vastgehouden in een zwaar beveiligde gevangenis in Zuidoost-Londen, waar hij zelfs trouwde.

Groot-Brittannië keurde zijn uitlevering aan de VS uiteindelijk goed in 2022, nadat een rechter dit in eerste instantie had geblokkeerd omdat hij door zorgen over zijn geestelijke gezondheid een risico op zelfmoord zou lopen als hij zou worden uitgezet.  Zijn vrouw, Stella, omschreef het vorige week als een zaak van leven of dood. Zijn advocaten noemen de vervolging politiek gemotiveerd en een ontoelaatbare aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Recent verschenen