Weduwe van vermoorde ex-president Haïti verdacht van medeplichtigheid

© Pedro Portal / Miami Herald

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 20 februari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Julian Assange hoort of hij wordt uitgeleverd aan de VS

» Militaire junta in Guinee ontbindt volledige regering

Jovenel Moïse werd in 2021 vermoord door een groep huurlingen

Een rechter in Haïti, die de moord op president Jovenel Moïse in juli 2021 onderzoekt, heeft maandag onder meer de weduwe van de president, Martine Moïse, voormalig premier Claude Joseph en de voormalig directeur van de Haïtiaanse Nationale Politie, Léon Charles, formeel aangeklaagd. Dat schrijft The New York Times. ‘Er zijn samenhangende aanklachten en voldoende bewijs om hun verantwoordelijkheid te rechtvaardigen voor de daden waarvan ze worden beschuldigd’, schrijft hij.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Charles, die nu Haïti’s permanente vertegenwoordiger is bij de Organisatie van Amerikaanse Staten, worden de zwaarste aanklachten ten laste gelegd: moord, poging tot moord, illegaal bezit en dragen van wapens, en een criminele samenspanning tegen de binnenlandse veiligheid van de staat. Martine Moïse en Joseph worden onder meer beschuldigd van medeplichtigheid.

Een openbare aanklager moet nu de aanklacht in ontvangst nemen en doorsturen naar de opperrechter. Moise werd op 7 juli 2021 in zijn woning in Port-au-Prince gedood door een groep voornamelijk Colombiaanse huurlingen. Zijn vrouw raakte gewond bij de aanval en werd dezelfde dag nog naar Miami (VS) gevlogen. Elf andere verdachten zijn uitgeleverd aan de Verenigde Staten en aangeklaagd in verband met de moord. Drie van hen zijn al veroordeeld.

Recent verschenen