VN-Veiligheidsraad stemt in met missie naar Haïti

© Siffroy Clarens / SIPA

The New York Times

| New York | Boris van der Spek | 03 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Trump verschijnt in rechtbank voor fraudeproces

» Servië trekt troepen terug aan grens met Kosovo

De interventiemacht zal geleid worden door Kenia

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft maandag groen licht gegeven voor de inzet van een gewapende multinationale troepenmacht in Haïti, meldt The New York Times. Haïti is volledig lamgelegd door aanhoudend bendegeweld. De Haïtiaanse premier Ariel Henry had meermaals opgeroepen tot militaire bijstand en onder meer de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, en de Verenigde Staten steunden die oproep.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Dertien leden van de Veiligheidsraad stemden vóór de resolutie, Rusland en China onthielden zich van stemming. Naar verwachting zal de troepenmacht worden geleid door Kenia, dat duizend politieagenten heeft toegezegd om de missie te leiden. Verschillende Caribische buurlanden van Haïti, zoals Antigua en Barbuda, de Bahama’s en Jamaica, hebben ook steun aangeboden.

De troepenmacht krijgt een mandaat van twaalf maanden in Haïti, maar het staat nog niet vast wanneer de missie begint. Daarnaast zijn meer landen uitgenodigd om deel te nemen. Een groot deel van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince wordt gecontroleerd door bendes, waardoor de bevolking honger leidt en uit angst voor geweld de straten niet op durft.

Lees ook:

Recent verschenen