Servië trekt troepen terug aan grens met Kosovo

© Erkin Keci / Anadolu Agency

The Guardian

| Londen | Boris van der Spek | 03 oktober 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VN-Veiligheidsraad stemt in met missie naar Haïti

» Trump verschijnt in rechtbank voor fraudeproces

Tussen de twee landen zijn de spanningen flink opgelopen

Servië heeft een aantal troepen teruggetrokken die waren gestationeerd bij de grens met Kosovo, nadat de legermacht de afgelopen dagen flink werd versterkt. Dat schrijft The Guardian. Aanleiding voor de spanningen was een vuurgevecht in het noorden van Kosovo waarbij vier mensen werden gedood toen Kosovaarse agenten in gevecht kwamen met gewapende Serviërs.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Kosovo, dat zich in 2008 onafhankelijk verklaarde van Servië, staat voortdurend op gespannen voet met Servië en bij de internationale gemeenschap bestond de vrees dat er een nieuw gewapend conflict in Oost-Europa kon ontstaan. Volgens een Servische generaal zijn het aantal troepen weer op ‘normaal niveau’ en is het paraatheidsniveau van het leger niet verhoogd.

Eerder had een Servische nationalistische politicus betrokkenheid toegegeven bij de schietpartij, iets waar Kosovo Servië al langer van beschuldigde. Volgens Kosovo is Servië al langer uit op een gewapend conflict met het veel kleinere land om in het verleden verloren land terug te veroveren.

Lees ook:

Recent verschenen