Blinken waarschuwt dat oorlog zou kunnen overslaan op landen in het Midden-Oosten

© Karim Jaafar / AFP

The Guardian

| Londen | Joep Harmsen | 08 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Premier Hasina wint omstreden verkiezingen in Bangladesh

» Oppenheimer en Succession zijn de grote winnaars van de Golden Globes

De aanvallen tussen Hezbollah en Israël nemen toe

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, waarschuwde gisteren in de Qatarese hoofdstad Doha dat de oorlog van Israël tegen Hamas zich over de hele regio zou kunnen verspreiden. Dat meldt The Guardian. Blinken brengt voor de vierde keer in drie maanden een bezoek aan het Midden-Oosten.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

‘De recente intensivering van het geweld tussen Israël en de Libanese Hezbollah, de toenemende aanvallen van de door Iran gesteunde Houthi’s in Jemen op vrachtschepen in de Rode Zee en de aanvallen van aan Teheran gelieerde groepen op Amerikaanse bases in Irak hebben een steeds grimmiger klimaat in het Midden-Oosten gecreëerd’, schrijft de Britse krant.

Israël heeft zondag toegegeven dat een raketaanval van Hezbollah een strategische luchtmachtbasis in het noorden van Israël heeft beschadigd. Israëlische veiligheidsfunctionarissen erkennen dat de groep een veel geduchtere vijand zou zijn dan Hamas als de uitwisseling van grensoverschrijdend vuur zou escaleren tot een volledig conflict.

‘Dit is een moment van grote spanningen in de regio. Dit is een conflict dat zich gemakkelijk zou kunnen verspreiden, met nog meer onveiligheid en nog meer lijden tot gevolg’, aldus Blinken tijdens een persconferentie in Doha.

Recent verschenen