Hezbollah-leider waarschuwt Israël voor oorlog met Libanon

© Hassan Ammar / AP Photo

L’Orient-Le Jour

| Beiroet | Joep Harmsen | 04 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Minstens 103 doden bij dubbele bomaanslag in Iran tijdens herdenking Soleimani

» Argentinië: rechtbank schort arbeidshervormingen Milei op

Hassan Nasrallah: ‘We zijn niet bang voor oorlog’

In een tv-toespraak verzekerde de leider van de machtige Libanese organisatie Hezbollah, Hassan Nasrallah, dat zijn groep ‘zonder limiet’ zou vechten. Hij reageerde hiermee op de uitschakeling van Saleh al-Arouri, de nummer twee van Hamas, door Israël dinsdag in Beiroet. Dat schrijft L’Orient-Le Jour. ‘We zijn niet bang voor oorlog’, benadrukte hij.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Nasrallah gaf ook de verzekering dat de moord op Arouri ‘niet ongestraft zal blijven’. ‘Wie Hezbollah kent, weet dat het zal terugslaan op de aanval’, analyseert de Libanese krant. ‘Israël heeft zojuist een rode lijn overschreden die de sjiitische partij zich niet kan veroorloven te negeren, tenminste niet in de ogen van haar achterban. Maar als je tussen de regels van Nasrallahs toespraak door leest, is één ding zeker: de reactie zal goed berekend zijn en rekening houden met de strategische belangen van de partij (maar ook van bondgenoot en financier Iran, dat zijn sterkste gewapende vleugel niet in gevaar zal brengen).’

Het Israëlische leger heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval niet opgeëist, maar zei woensdag dat het voorbereid was op ‘elk scenario’. Nu de angst voor escalatie toeneemt, begint de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag aan een nieuwe diplomatieke reis naar het Midden-Oosten, met een tussenstop in Israël.

Lees ook:

Recent verschenen