Minstens 103 doden bij dubbele bomaanslag in Iran tijdens herdenking Soleimani

© Mehr News / AFP

L’Orient-Le Jour

| Beiroet | Joep Harmsen | 04 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Hezbollah-leider waarschuwt Israël voor oorlog met Libanon

» Argentinië: rechtbank schort arbeidshervormingen Milei op

Aanslag vindt plaats tijdens moment van grote spanning in de regio

Bij een dubbele bomaanslag zijn woensdag meer dan 103 mensen gedood in de Iraanse stad Kerman. Het bloedbad vond plaats tijdens de herdenking van de dood van de Iraanse militair leider Qassem Soleimani, die op 3 januari 2020 werd vermoord door een Amerikaanse aanval in Bagdad, schrijft de Libanese krant L’Orient-Le Jour.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens het Iraanse Tasnim News Agency, dat dicht bij de Revolutionaire Garde staat, ontploften er twee zakken gevuld met explosieven, die respectievelijk 700 meter en 1 km van de ingang van de begraafplaats Gulzar Shahadai, waar de voormalige commandant begraven ligt, zijn geplaatst om veiligheidscontroles te omzeilen. De explosieven zouden op afstand tot ontploffing zijn gebracht.

Nog geen enkele groep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist. De plaatsvervangend parlementsvoorzitter Mojtaba Zulnouri beschuldigde Israël. De opvolger van Qassem Soleimani, Esmail Qaani, suggereerde woensdagavond dat de aanval werd gesteund door Israël en de Verenigde Staten.

De dubbele bomaanslag vindt plaats op een moment dat de spanning tussen de ‘as van verzet’ (Iran en zijn bondgenoten) en Israël de laatste tijd op alle fronten is toegenomen, schrijft de Libanese krant. Sinds het begin van de oorlog in Gaza, die werd uitgelokt door de verrassingsaanval op 7 oktober door de Palestijnse islamistische beweging Hamas, gesteund door Teheran, nemen de aanvallen toe vanuit Libanon, Jemen, Irak en Syrië. Zowel de Verenigde Staten als Iran willen een regionale uitbarsting van het conflict voorkomen.

Lees ook:

Recent verschenen