Premier Hasina wint omstreden verkiezingen in Bangladesh

© Altaf Qadri / AP Photo

Nikkei Asia

| Tokio | Sterre Kilsdonk | 08 januari 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Oppenheimer en Succession zijn de grote winnaars van de Golden Globes

» Blinken waarschuwt dat oorlog zou kunnen overslaan op landen in het Midden-Oosten

40 procent van de kiesgerechtigden kwam opdagen

In Bangladesh hebben de regerende Awami League en premier Sheikh Hasina voor de vierde keer op rij de verkiezingen gewonnen. De stembusgang werd echter overschaduwd door een boycot door de oppositie, gewelddadige incidenten en een lage opkomst, aldus Nikkei Asia.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Uit de eerste resultaten blijkt dat de regeringspartij 223 van de 299 zetels heeft behaald. Na afloop van de stemming zei hoofd van de kiescommissie Kazi Habibul Awal dat ongeveer 40 procent van de bijna 120 miljoen kiesgerechtigde burgers had gestemd. Dat is aanzienlijk lager dan de opkomst van ongeveer 80 procent in 2018. Aan de vorige verkiezingen had ook de oppositiepartij Bangladesh Nationalist Party (BNP) deelgenomen. Deze keer weigerde de BNP. De partij noemde de verkiezingen een ‘schijnvertoning’ en eiste dat deze werden gehouden onder een neutraal demissionair bestuur. 

De politie arresteerde meer dan veertig mensen bij het uitbrengen van hun stem, aldus de commissie. Minstens één aanhanger van de regeringspartij werd gedood, naar verluidt door aanhangers van een onafhankelijke kandidaat. Tientallen mensen raakten gewond en bij meerdere stembureaus gingen zelfgemaakte explosieven af en meer dan twintig stemlokalen werden gesloten.

Recent verschenen