Boliviaanse oud-president Evo Morales weer verkiesbaar

© Aizar Raldes / AFP

El País

| Madrid | Boris van der Spek | 26 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» VN: bewijs van oorlogsmisdaden en mogelijk genocide in Oekraïne

» Duizenden Armeniërs verlaten Nagorno-Karabach na overname Azerbeidzjan

Morales wil in 2025 meedoen aan de verkiezingen

Evo Morales, de ex-president van Bolivia, gaat meedoen aan de verkiezingen van 2025. De leider van de regerende partij MAS zegt zich ‘gedwongen’ te voelen mee te doen, onder meer vanwege onenigheid met de huidige president en partijgenoot Luis Arce. Dat schrijft El País.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

In 2005 won Morales de verkiezingen voor het eerst. Hij begon met de hervorming van de grondwet van het land, waarin de inheemse volkeren veel erkenning kregen. Vier jaar later werd hij herkozen, met ruim 60 procent van de stemmen. In 2014 deed Morales wéér mee aan de verkiezingen, onder het argument dat het pas zijn tweede opeenvolgende termijn zou worden omdat hij de staat opnieuw had opgericht na de invoering van zijn grondwet.

In 2019 wilde hij voor de vierde keer op rij meedoen aan de verkiezingen. In een chaotisch stemproces kreeg Morales weliswaar de meerderheid van de stemmen, maar politieke tegenstanders en massale demonstraties legden het land plat.

Nadat het Boliviaanse leger de kant van de oppositie koos, ontvluchtte Morales het land. Hij keerde terug toen zijn partijgenoot Arce de verkiezingen won, maar Morales beticht hem nu van het niet nakomen van de politieke agenda van zijn partij.

Lees ook:

Recent verschenen