VN: bewijs van oorlogsmisdaden en mogelijk genocide in Oekraïne

© Alex Babenko / AP

Al Jazeera

| Doha | Boris van der Spek | 26 september 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Duizenden Armeniërs verlaten Nagorno-Karabach na overname Azerbeidzjan

» Boliviaanse oud-president Evo Morales weer verkiesbaar

Volgens de onderzoekers martelden Russen mensen dood

Een onafhankelijke, door de Verenigde Naties gesteunde mensenrechtenmissie heeft maandag gezegd dat er nieuwe bewijzen van oorlogsmisdaden door Rusland in Oekraïne zijn. Dat meldt Al Jazeera. Russische troepen zouden zich schuldig hebben gemaakt aan dodelijke martelingen, verkrachtingen en het ‘aanjagen van genocide’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Het is de tweede keer dat VN-onderzoekers met een rapport over de situatie in Oekraïne komen. Volgens het team zijn er aan beide kanten misdaden tegen de menselijkheid gepleegd, maar dat het gros van de mishandelingen zijn gepleegd door Russische troepen. Er zou sprake zijn geweest van ‘grootschalige en systematische’ martelpraktijken in bezette gebieden, die soms de dood tot gevolg hadden.

Ook was er volgens de VN sprake van seksueel geweld. ‘Russische militairen hebben vrouwen in de leeftijd van 19 tot 83 jaar verkracht’, schrijft de hoofdonderzoeker. Hij zegt dat in Cherson, een gebied dat nog steeds deels bezet is door Rusland, families werden gedwongen mee te luisteren.

Lees ook:

Recent verschenen