Onrust in Bolivia na arrestatie oppositieleider

© EPA/Juan Carlos Torrejon

360 Magazine

| Amsterdam | 30 december 2022

» Lula benoemt laatste ministers en voltooit kabinet

» India onderzoekt doden door hoestsiroop

Luis Fernando Camacho werd woensdag opgepakt door de politie

In Bolivia zijn aanhangers van de woensdag gearresteerde Luis Fernando Camacho de straat opgegaan om te demonstreren tegen zijn arrestatie. Volgens het Boliviaanse El Deber werden overheidsgebouwen aangevallen en werd er brand gesticht. Zeker 23 mensen werden aangehouden. De heftigste protesten vonden plaats bij Santa Cruz, de thuisbasis van Camacho en zijn partij. Aanhangers van Camacho zeggen dat zijn arrestatie neerkomt op kidnapping en wijzen erop dat hij bij zijn arrestatie zeer hardhandig werd aangepakt.

Camacho is gouverneur van de provincie Santa Cruz en een prominente tegenstander van de regering van Luis Arce. Hij werd woensdag gearresteerd op verdenking van terrorisme, hij zou een rol hebben gespeeld in de vermeende staatsgreep tegen Evo Morales in 2019. Morales moest het land verlaten nadat hij, tegen de grondwet in, een nieuwe ambtstermijn wilde bekleden. De oppositie, waaronder Camacho, organiseerde vervolgens grote demonstraties tegen Morales.

Het leger werd ingezet en aanhangers van Morales kwamen bij confrontaties met autoriteiten om het leven. Een interim-bewind onder leiding van oppositieleider Jeanine Añez werd geïnstalleerd. Zij hield het een jaar vol en zit inmiddels ook in de gevangenis.

Lees ook:

Recent verschenen