Bootsramp met migranten voor de kust van Italië eist tientallen levens

© Alessandro Serrano / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 27 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Nigeriaanse kiescommissie brengt eerste uitslagen naar buiten

» Meerdere doden bij onrustig weekend op Westelijke Jordaanoever

Onder de slachtoffers waren veertien kinderen

Voor de zuidkust van Italië zijn zeker zestig mensen om het leven gekomen bij een scheepsramp, schrijft de Italiaanse krant La Repubblica. Minstens veertien slachtoffers zijn minderjarig. Daarnaast zijn ten minste eenentachtig opvarenden van het schip gered. Alle passagiers waren illegale migranten die enkele dagen eerder waren vertrokken uit Turkije.

Er is een kans dat het dodental nog oploopt, omdat er mogelijk tot honderdvijftig mensen aan boord van het schip waren. Een groot deel van de slachtoffers spoelde aan bij een van de stranden ten zuiden van Rome. Ook drijven er nog lichamen tussen de wrakstukken van de boot, die volgens overlevenden brak door hoge golven op de Middellandse Zee. In Italië is geschokt gereageerd op de bootramp.

Zo zijn er in 2023 al ruim twee keer zoveel illegale migranten aangekomen in Italië als in de eerste twee maanden van 2022

De Italiaanse premier Giorgia Meloni, die tijdens haar campagne beloofde een einde te maken aan illegale migratie, zegt dat haar regering hard wil werken om mensensmokkelaars, die ze hoofdverantwoordelijk houdt, aan te pakken. Al eerder gaf ze aan dat ze ngo’s wil aanpakken die gestrande migranten helpen.

Het aantal illegale migranten dat onder meer vanuit Noord-Afrika over de Middellandse Zee de oversteek maakt naar Italië is dit jaar flink toegenomen. Zo zijn er in 2023 al ruim dertienduizend mensen aangekomen in Italië, ruim twee keer zoveel als in de eerste twee maanden van 2022.

Lees ook:

Recent verschenen