Italië weigert alle migranten van schip te halen

© Massimo Di Nonno / IPA / ABACAPRESS.COM

360 Magazine

| Amsterdam | 07 november 2022

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Verenigde Staten maken zich op voor midterms

» Klimaattop COP27 van start in Egypte

Italië is met premier Meloni strenger tegenover migranten

De meerderheid van de migranten op het reddingschip Humanity 1 is dit weekend van boord gegaan in de haven van het Italiaanse Catania, zo meldt de BBC. Het schip, met daarop veel minderjarigen die in slechte gezondheid verkeerde, lag ruim een week voor anker voor de Italiaanse kust, aangezien de autoriteiten weigerden de migranten aan land te laten.

De Humanity 1 vaart onder Duitse vlag. Volgens Italië, waar sinds enkele weken de radicaal rechtse Giorgia Meloni premier is, moesten de migranten daarom door Duitsland opgenomen worden. Duitsland zei bereid te zijn migranten op te nemen, zolang Italië ze aan land kon laten. Op zondag werden 144 van de 179 opvarenden eindelijk toegelaten, maar 35 mannelijke migranten mochten niet van het schip. De kapitein van de Humanity 1 weigerde daarop de haven te verlaten.

Een van de campagnebeloften van Meloni was een strenger migratiebeleid. De afgelopen jaren maken migranten met grote regelmaat de oversteek over de Middellandse Zee vanuit Noord-Afrika. Meestal komen ze aan land in Italië of worden ze onderweg opgepikt door reddingsboten of schepen van mensenrechtenorganisaties.

Lees ook:

Recent verschenen