Canada: stad bedreigd door hevige bosbrand, nieuwe evacuaties

© Justin Lane / EPA

The Globe and Mail

| Toronto | Maud Wiersma | 14 mei 2024

Lees ook het andere nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Ingestorte brug in Baltimore met explosieven neergehaald

» VS: ex-advocaat beschuldigt Trump tijdens proces

Meer dan 4700 mensen zijn geëvacueerd

Een hevige bosbrand zou deze week een stad in het westen van Canada kunnen bereiken, waarschuwden branddeskundigen en ambtenaren, gebaseerd op de voorspellingen van de wind die de uit de hand gelopen brand heeft aangewakkerd. The Globe and Mail schrijft dat de stad Fort Nelson, in British Columbia (West), het risico loopt ‘binnen de komende achtenveertig uur door vlammen te worden overspoeld’.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

Volgens de British Columbia Wildfire Service brandt het vuur 2,5 kilometer ten noordwesten van Fort Nelson. Meer dan 4700 mensen zijn geëvacueerd nadat vrijdag een evacuatiebevel was uitgevaardigd, aldus AP News.

Bowinn Ma, de provinciale minister van rampenbestrijding, zei dat de droogte al sinds vorig jaar aanhoudt en dat er geen regen wordt voorspeld. ‘We maken ons grote zorgen,’ zei ze. ‘Het is hoogst ongebruikelijk dat we met zoveel mensen een evacuatiebevel hebben.’

In 2023 beleefde Canada een recordaantal bosbranden die verstikkende rook veroorzaakten in delen van de VS en meer dan 235.000 Canadezen dwongen om hun gemeenschappen te evacueren. Er waren geen burgerslachtoffers, maar ten minste vier brandweermannen kwamen om.

Recent verschenen