China presenteert plannen op Volkscongres

© Xinhua/Zhai Jianlan

360 Magazine

| Amsterdam | 06 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Zuid-Korea zet compensatiefonds op voor dwangarbeiders uit WO II

» VN-landen komen na jaren tot historisch oceaanakkoord

Budget voor defensie gaat omhoog en men rekent op groei

In de Chinese hoofdstad Beijing is dit weekend het nieuwe politieke jaar geopend met het Nationale Volkscongres, waarbij kopstukken van de Communistische Partij (CCP) bijeenkwamen om hun plannen voor 2023 te presenteren. Onder meer Xi Jinping was aanwezig, zo meldt het staatsmedium Xinhua News.

Tijdens het congres kondigde China bij monde van vertrekkend premier Li Keqiang onder meer aan dat de defensiebegroting wordt verhoogd met 7,2 procent, zodat men dit jaar in totaal ruim 210 miljard euro zal uitgeven aan de militaire industrie. Na de VS (750 miljard euro) geeft China het meest uit aan defensie en de nieuwe plannen zouden een voorbode kunnen zijn van wat het Aziatische land van plan is met onder meer Taiwan.

Economen rekenen voor 2023 op een economische groei van 5 procent, een stuk lager dan het gemiddelde in de afgelopen decennia. De pandemie, problemen in de bouw – mede door een wereldwijd tekort aan materialen – en een internationale economische teruggang zouden voor deze verminderde groei hebben gezorgd. China hoopt verder 12 miljoen nieuwe banen te creëren.

Lees ook:

Recent verschenen