VN-landen komen na jaren tot historisch oceaanakkoord

© Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 06 maart 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» China presenteert plannen op Volkscongres

» Zuid-Korea zet compensatiefonds op voor dwangarbeiders uit WO II

High Seas-akkoord moet biodiversiteit beschermen

Na bijna twintig jaar onderhandelen hebben de Verenigde Naties een akkoord bereikt over de bescherming van oceanen, schrijft UN News. In het zogeheten High Seas-akkoord staat dat de biodiversiteit in internationale wateren beschermd moet worden. Vanaf 2030 moet dertig procent van deze wateren een beschermde status hebben.

De EU noemt het akkoord, dat zaterdagavond gesloten werd, ‘een historisch moment voor de oceanen’. De EU-commissaris voor Milieu, Oceanen en Visserij Virginijus Sinkevicius spreekt van een ‘cruciale stap om het maritieme leven en de biodiversiteit, die voor ons en voor toekomstige generaties essentieel zijn, te beschermen’. Ook milieuorganisatie Greenpeace is enthousiast en noemt het ‘een monumentale overwinning voor de bescherming van de oceanen’.

In het akkoord staan onder meer passages over visserij en andere commerciële activiteiten die biodiversiteit in de oceanen schaden. Ook zijn er afspraken gemaakt over het schoonhouden van oceanen en het verwerken van plastic afval. Verschillende landen hebben financiële bijdrages beloofd om te zorgen dat de biodiversiteit in de internationale wateren beschermd kan worden. Zo heeft de Europese Unie 40 miljard euro toegezegd.

Lees ook:

https://www.360magazine.nl/de-zee-dat-is-waar-wij-verstand-van-hebben/
Recent verschenen