Colombia schort wapenstilstand met FARC-dissidenten deels op

© Joaquin Sarmiento / AFP

El Tiempo

| Bogota | Joep Harmsen | 18 maart 2024

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Israël doet opnieuw inval in ziekenhuis Al-Shifa

» Noord-Korea vuurt verschillende ballistische raketten af

EMC viel inheemse gemeenschap in Cauca aan

Op zondag heeft de Colombiaanse regering de wapenstilstand met het Centraal Commando (EMC) van de FARC in drie departementen van het land opgeschort. De militaire operaties tegen deze dissidente factie van de voormalige marxistische guerrillagroep worden hervat, meldt El Tiempo.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De autoriteiten beschuldigen de rebellen onder leiding van Iván Mordisco ervan het staakt-het-vuren dat begin 2023 werd ingesteld te hebben geschonden door op zaterdag een aanval uit te voeren op een inheemse gemeenschap in het departement Cauca, waarbij een 52-jarige vrouw werd gedood. Slechts in drie departementen (Nariño, Cauca en Valle del Cauca) beëindigt de regering de wapenstilstand, die van kracht blijft in de 29 andere departementen van het land.

De EMC, met momenteel zo’n 3500 leden, heeft het vredesakkoord dat in 2016 werd ondertekend door de FARC en de Colombiaanse regering verworpen. Het staakt-het-vuren van 2023, dat sinds oktober gepaard gaat met vredesbesprekingen, is al verschillende keren door de rebellen verbroken.

Recent verschenen