FARC-dissidenten schorten vredesbesprekingen op

© Joaquin Sarmiento / AFP

El Espectador

| Bogotá | Joep Harmsen | 06 november 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Soedan: minstens 20 doden bij bombardement op markt in Khartoem

» Het VK wil gebruik van tenten door daklozen aan banden leggen

Guerrillageweld in Colombia neemt weer toe

De belangrijkste dissidente factie van de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC), die weigerde te ontwapenen toen de FARC in 2016 een vredesakkoord accepteerde, heeft zondag de vredesbesprekingen met de Colombiaanse regering opgeschort. Dat meldt El Espectador.

Aanbiedingen 360 artikel
360 aanbieding: 3 maanden digitaal voor maar 15 euro.

De strijdgroep Estado Mayor Central (EMC), onder leiding van Iván Mordisco, heeft geen precieze reden gegeven voor het stopzetten van de gesprekken die hij half oktober met de regering begon. De organisatie bekritiseerde echter de linkse president Gustavo Petro voor het sturen van militairen naar het gebied waarin EMC actief is. De groep zegt dat het wel het afgesproken staakt-het-vuren zal blijven respecteren.

‘Deze aankondiging werpt nog meer schaduwen op de “Totale Vrede”-strategie van de regering, die te maken heeft met een ernstige schending van het staakt-het-vuren door het Nationale Bevrijdingsleger (ELN), dat de vader van voetballer Luis Díaz heeft ontvoerd’, schrijft de Colombiaanse krant. Recent is het geweld van guerrillagroepen in het Zuid-Amerikaanse land weer toegenomen.

Lees ook:

Recent verschenen