De Grieken

| Philip Matyszak | 23 juli 2018

Veel toeristen staan vreemd te kijken wanneer ze in Turkije op ruïnes van Griekse steden stuiten, of ontdekken dat Napels een Griekse naamgeving is. Nog onbekender is dat er Griekse steden waren tot in de uitlopers van de Himalaya. Matyszak laat zien welke culturen van invloed waren op het Oude Griekenland, en zo indirect op de westerse wereld.

Proloog

In de oudheid omvatte de Griekse wereld in tijd en ruimte veel meer dan wat wij vandaag de dag ‘Griekenland’ noemen. Tegenwoordig staan veel toeristen raar te kijken wanneer ze in Turkije op ruïnes van Griekse steden stuiten. Maar ook bloeiende steden als het Italiaanse Napels (Nea Polis, ‘nieuwe stad’) en het Franse Marseille (Massalia) zijn van oorsprong Grieks, en minstens net zo oud. Sterker nog, Ai-Khanoem in het noorden van Afghanistan werd rond 275 v.Chr. door de Griekse heerser Seleucus I gesticht als Alexandrië aan de Oxus. En dat is nog maar een van de tientallen vroegere Griekse steden die verspreid liggen in Centraal-Azië.

Verder lezen?
Kwaliteitsjournalistiek kost geld. Maar je wilt 360 misschien liever eerst proberen. Daarom kun je gastlid worden. Je krijgt dan direct 3 artikelen, onze gratis nieuwsbrief en maandelijks een artikel naar keuze.
Ja, ik word gastlid