De grootste delegatie op COP26 is die van de fossiele industrie

© Chris LeBoutillier / Unsplash

360 Magazine

| Amsterdam | 10 november 2021

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Rechter: Trump moet documenten bestorming Capitool vrijgeven

» Christchurch ontslaat tovenaar

Lobby heeft meer vertegenwoordigers dan welk land dan ook

Olie-, kolen- en gasbedrijven hebben meer vertegenwoordigers op de klimaattop in Glasgow dan de acht delegaties van de landen die het zwaarst door de klimaatcrisis worden getroffen: Puerto Rico, Myanmar, Haïti, de Filipijnen, Mozambique, de Bahama’s, Bangladesh en Pakistan, schrijft Público.

Het aantal vertegenwoordigers van olie-, steenkool- of gasbedrijven bedraagt 503 personen

‘De fossiele-brandstoflobby laat van zich horen op de klimaattop. Haar aanwezigheid in Glasgow is zo groot dat, als deze industriële sector een land zou zijn, zij de grootste delegatie zou hebben van de gehele COP26’, aldus de Spaanse onlinekrant. Dit blijkt uit de gegevens die zijn verzameld door de organisatie The Global Witness, die meldt dat het aantal vertegenwoordigers van olie-, steenkool- of gasbedrijven 503 personen bedraagt.

De grootste staatsdelegatie die deelneemt aan COP26 is die van Brazilië, met 479 vertegenwoordigers. Het Verenigd Koninkrijk, dat de top voorzit, telt 230 afgevaardigden.

Global Witness wijst er ook op dat sommige landen, zoals Canada, Rusland en Brazilië, vertegenwoordigers van nationale fossiele-brandstofbedrijven in hun delegaties hebben, wat de onderhandelingen zou kunnen ophouden en vertragen.

Lees ook:

Recent verschenen