Dodental aardbeving Turkije en Syrië naar 15.000

© Can Erok / AFP

360 Magazine

| Amsterdam | 09 februari 2023

Lees ook het andere kort nieuws uit de buitenlandse pers van vandaag:

» Onderzoekers willen maanstof gebruiken om opwarming klimaat tegen te gaan

» Avondklok in Chili vanwege aanhoudende bosbranden

Er worden nog mensen levend onder het puin vandaan gehaald

Het dodental van de aardbeving in Turkije en Syrië is tot boven de 15.000 gestegen, meldt Al Jazeera. Het merendeel van de dodelijke slachtoffers is gevallen in Turkije: zeker 12.400 mensen kwamen daar om het leven. Ruim 63.000 mensen zijn gewond geraakt bij de reeks bevingen van maandag.

Veel landen hebben reddingsteams richting Turkije en Syrië gestuurd. Hoewel het inmiddels ruim drie dagen geleden is dat de aardbevingen in de twee landen plaatsvonden, worden er nog steeds mensen levend onder het puin van ingestorte gebouwen vandaan gehaald. Naast reddingswerkzaamheden zendt een grote groep landen miljoenen dollars aan geld voor directe noodhulp en wederopbouw.

Sinds woensdag worden reddingswerkzaamheden in Turkije echter bemoeilijkt omdat het socialemediaplatform Twitter offline is gehaald in grote delen van het land. Waarom Twitter niet meer bereikbaar is, is onduidelijk, maar voor reddingswerkers is het medium een belangrijke bron, aangezien zowel familieleden van slachtoffers als slachtoffers zelf het kanaal gebruiken om om hulp te vragen, en reddingsacties via het platform gecoördineerd worden.

Lees ook:

Recent verschenen